Descoperă ce o mișcă pe fondatoarea revistei HORA in America

710
Natalia Ghilașcu, San Francisco
Natalia Ghilașcu, jurnalistă,
sursa: wikipedia.org

Numeroși români au trecut oceanul și au ajuns în America pentru că au simțit că acesta este locul cu care rezonează și în care se pot realiza. Marius Mihalache și Anastasia Soare sunt doar doi dintre aceștia. La Los Angeles am descoperit însă și alți români care fac mai mul pentru brandul de țară decât orice videoclip. Printre aceștia se află și Natalia Ghilașcu, jurnalistă și fondatoare a revisei Hora În America, scrie Kudika.ro

Andreea Billig: Povestește-ne despre cel mai recent proiect editorial al tău, revista Hora In America!

Natalia Ghilașcu: HORA în America este proiectul meu de suflet, care s-a născut după ce am cunoscut multă lume talentată în SUA, iar după jumătate de an de muncă și pasiune. Așa mi-am dat seama că este o revistă înfloritoare pentru America, pentru că aici lumea vine să-și realizeze visele, să-și pună în valoare talentele, iar eu încerc să colectez istorii pentru a afla care a fost cheia succesului.

Nu ne-am așteptat să ia amploare peste noapte, edițiile noastre sunt preferate în peste zece orașe americane și ne bucură că am reușit să formăm o audiență stabilă și interesată să descopere poveștile de succes ai românilor care și-au realizat aici cele mai importante proiecte din viață.

Sunt mândră și onorată că am avut curajul de a iniția această publicație, care ajunge lunar în poșta electornică și cea obișnuită, iar odată ce le-am captat atenția despre cum ceilalți au reușit să ajungă la succes, sau cum și-au găsit pasiunea în viață, românii, rând pe rând, intră în horă și încep a se cunoaște mai bine în comunitate, pentru că avem cu cine ne mândri.

Natalia Ghilașcu, San Francisco

Așa am ajuns să descopăr românii de la Tesla, Facebook, Google, de la cele mai populare universități nu doar americane, dar și din lume, Stanford, Harvard, oameni care au luat cele mai valoroase premii, etc. Ei au crezut în propriile lor forțe și au reușit. Nimeni nu a sărit în ajutor să-i salveze în cele mai grele momente, pentru că odată ajunși în America, au urcat în acest tren pe propria lor responsabilitate, pe propria lor încredere.

Mă simt fericită că în toată această perioadă sunt înconjurată de românii americanizați care înțeleg valoarea unui produs media nou pe piață și au dedis să se alăture echipei editoriale și acestei cauze, deloc ușoară, de a uni românii din America în jurul unui sentiment de realizare, mândrie, redefinire, dacă vreți, pentru că pe toți ne unește un nou început, care nu se reconstruiește peste noapte, dar prin eforturi și dedicația de a excela. Așa că nu mă voi opri până nu voi deveni mândră de ceea ce am realizat până acum.

Andreea Billig: Cum ai ales jurnalismul? Ce anume te-a atras cel mai mult la această meserie?

Natalia Ghilașcu: Am avut marele noroc să mă regăsesc abia la a doua facultate în jurnalism, pentru că cea de studii economice internaționale presupunea să mă fac diplomată, dar așa cum am conștientizat că factorul politic este unul foarte dependent de viitoarea mea carieră, am decis să asimilez într-un singur an la Școala de Studii Avansate în Jurnalism tot ceea ce de obicei învață jurnaliștii în patru ani. Așa am învățat să nu-mi fie frică de cameră sau să le inspir mai multă încredere celor care erau să devină mai târziu eroii mei, oamenii care erau acum opt ani practic invizibili.

Mereu am avut sentimentul de justiție și dreptate de la părinții mei, care mi-au fost dascăli și acasă și la școală, iar pasiunea pentru scris o am de la mama mea, profesoară de limba și literatura română. Prima decizie de a deveni diplomat era mai mult insuflată de tatăl meu, care și-a manifestat mereu calitățile de lider și de primar al satului meu de baștină, Cotiujenii Mari.

Așa că, imediat după ce am absolvit a doua facultate, am luat camera în mâini și am început a filma protestele din stradă, care au rămas în amintirea tinerilor, „Twitter Revolution”. Am urcat repede de la funcția de reporter la cea ce moderator de emisiuni de autor, unde m-am simțit cea mai împlinită. Ba mai mult, serile scriam proiecte media ca să pot obține finanțări și granturi pentru proiectele la care am lucrat cel mai mult, drepturile omului și discriminarea, subiecte cu care am rămas în amintirea multor oameni disperați și în căutarea dreptății.

Natalia Ghilașcu, Arizona

Andreea Billig: Care era imaginea ta despre America înainte să ajungi să studiezi la Arizona State University și cum s-a schimbat după ce ai început să locuieși aici?

Natalia Ghilașcu: Arizona State University nu a fost primul meu contact cu America, dar tocmai cu 15 ani în urmă, când am avut marea fericire să fiu selectată într-un program de schimb cu zece tineri activiști din diferite țări, pentru a descoperi viața comunitară din cele 12 state pe care le vizitaserăm pentru prima dată.

“ACTION for Change” cu trei luni intense de training-uri, prezentări în școlile americane despre cultura țării noastre, discuțiile cu primarii, liderii locali, activiști americani, m-au schimbat enorm ca să devin mai apoi o activistă neînfricată pentru drepturile omului în Moldova în următorii zece ani care s-au scurs foarte repede.

Atunci am descoperit că America nu era acea țară extrem de bogată pe care o vedeam doar în filme și la noutăți, sau unde paradele LGBT ne sunt prezentate doar cu poponețe goale ca să sperie lumea cât de groaznică poate fi libertatea sau dacă acceptăm o altă filosofie de viață. Doar după ce locuiești câțiva ani într-o țară absolut nouă, cu alte politici sociale, îți dai seama cât de diferiți suntem și cât de mult efort trebuie să depui pentru a te putea alinia unei alte clase, cu o gândire absolut nouă.

Aici am înțeles că trebuie să fii responsabil pentru propriile tale erori, uneori umane, aici nu există vreo scuză că nu ai știut să citești instrucțiunile de pe panouri, în curte sau pe stradă, oriunde nu te-ai afla, sau orice produs ai consuma, orice tratament nu ai administra. Aici nimeni nu îți este dădacă să-ți explice aidoma unui copil ce este bine și ce este rău să faci, sfaturile nu îți vin ca acasă la oricare pas unde chiar și un trecător neîntrebat în stradă îți spune pe șleau ce crede despre tine.

Americanii sunt foarte discreți și niciodată nu vei ști de ce un vechi prieten a încetat să te mai sune. Aici tu ești stăpân pe tine și pe soarta care ți-o alegi, iar dacă muncești mult și ceri ajutor, oamenii potriviți vor apărea în viața ta peste noapte.

Andreea Billig: Ce anume te face să te bucuri dimineața, când te trezești?

Natalia Ghilașcu: Există o forță care mereu mă ridică, chiar și atunci când mă îmbolnăvesc. Am o dorință foarte puternică de a reuși și de a oferi lumii întregi o energie care mă mișcă și care mă determină să merg mai departe, uneori chiar dacă înseamnă să aleg cele mai anevoioase căi, dar îmi plac provocările.

Mama mereu mă susține și îmi zice că am urcat pe un zimbru sălbatic și mă țin de coarnele lui să nu cad pe arena de luptă. Fiind o luptătoare înnăscută, mereu mă asigur că flacăra care mă ghidează în această viață este mereu aprinsă în inima mea, iar fiecare zi este specială, pentru că prinde culorile unui curcubeu, fenomen care poate fi vizibil doar în timpul unei ploițe și a unui soare puternic. Eu mă conduc după principiul că o femeie puternică care își urmează chemarea nu are nevoie să-și aleagă oportunitățile sau oamenii, dar cei din jur o vor urma pentru că sunt atrași de lumina pe care o emană.

Comentează