“Portret de suflet” la ONU, tot ce poate avea mai bun identitatea de român

341
Alexandra Popescu-York în atelier. Fotograf: Iene Peru, makeup artist: Anastasia V.
Pictură de Alexandra Popescu-York, care va fi expusă la Galeria de Artă a ONU . „PORTRET DE SUFLET” , ÎNCEPUT ÎN 2000 ȘI FINISAT ÎN 2019

Cele mai autentice 100 de picturi ale artiștilor români care redau identitatea multiculturală vor fi expuse la Organizația Națiunilor Unite, eveniment care va avea loc între 27-31 mai 2019. Nu este pentru prima oară când Fundația InterArt din România organizează asemenea evenimente în SUA, unde sunt promovați artiștii autohtoni, relatează HORA in America. 

De această dată, îi veți admira pe doi artiști români stabiliți cu traiul în SUA. Este vorba despre Alexandra Popescu-York, recunoscută atât pentru design vestimentar în New York, cât și pentru artă plastică și Alexandru Darida din Chicago, care a luat premiul Leonardo da Vinci în Florența.

O lucrare cu totul inedită și specială, care va străluci printre alte compoziții este întitulată “Portret de suflet” și întruchipează un suflet de român pur, simbolizează poporul român în gloria lui. Autoarea Alexandra Popescu-York ne spune că a depus inimă și suflet ca să redea tot ce poți să îți aduci aminte cu nostalgie de casa bunicii, de peisajele idilice ale României, de conducători demni și voievozi viteji, de fondatorii picturii române moderne, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, care au adus la lumină valorile spiritualității românești, de ochii nevinovați ai portretelor lui Nicolae Tonița, de un popor demn, curajos, credincios, bun, ne spune Alexandra Popescu York.

“Chiar dacă toate lucrările unui artist sunt importante, așa cum este și firesc, “Portret de suflet” este una specială. Am conceput-o mai bine de 20 de ani. Este una din rarele lucrări care au mai “supraviețuit” de la începutul carierei mele. De timpuriu mi-a plăcut să folosesc simbolistica, metaforele formelor și ale culorilor. Am început această lucrare când aveam sufletul foarte tânăr, dar destul de experimentat când dețineam deja o tehnică artistică. L-am terminat de curând pentru a fi expus la Națiunile Unite împreună cu Fundația InterArt.

Alexandra Popescu-York în atelier. Fotograf: Iene Peru, makeup artist: Anastasia V.

Această lucrare simbolizează ceea ce nu aș putea să mai redau acum într-o formă pură, reprezintă identitatea mea ca român. În acea perioadă, am fost cumva influențată de studiile clasice, foloseam tot timpul culori terne, foarte sofisticate și complexe, canoane de compoziție.

Acum, filozofia de viață este mult mai complexă, dar modernismul și cultura pop m-a influențat și mă întorc des la culori și forme primare. De aceea, am adăugat simbolul ștergarului românesc (milieu) cu forme și culori primare, dar care simbolizează același lucru ca și imaginea calului în sine, calul alergând, ceea ce îl reprezintă pe poporul român în gloria sa.

Tema “Identități multiculturale” am interpretat-o prin a reprezenta identitatea mea de român, alături de artiștii din toată lumea. Experiența mea de viață este într-adevăr “multiculturală”, dar am considerat că a readuce în prezent un sentiment de mândrie națională, care inspiră peste secole, este și mai important. Acum eu mă consider un cetățean al universului, ca un copac cu “rădăcini” în România dar cu ramificații multiculturale și multinaționale”.

“(..)pe cal l-a făcut Dumnezeu, ca să slujească gândul omului. (…) Dicţionar de Simboluri şi Credinţe Tradiţionale Româneşti, R. Antonescu

Alexandra Popescu York a fost pentru prima oară conectată la inițiativele “Inter-Art” acum patru ani, când a fost invitată de Ștefan Balog, președintele Fundației, să participe la Expoziția care aniversa 70 de ani de la înființarea ONU și  60 de ani de la aderarea României la Națiunile Unite. Această expoziție a unit 52 de artiști din 33 țări.

La evenimentele organizate de “Inter-Art” Alexandra Popescu-York și-a expuse și alte lucrări în incinta Bibliotecii Naționale din București în 2016, care avea aceeași tematică,  “Arta-Spațiu al dialogului intercultural” și în anul 2018 la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului Unirii. Artista se simt foarte onorată și mândră să fie prezentă la această expoziție, care marchează și 23 de ani de la aniversarea Fundației Inter-Art.

Unul dintre cei mai străluciți artiști și președintele Fundației, Stefan Balog, are o viziune care se răspândește dincolo de pânză, crează o legătură perfectă între mulți artiști de diferite culturi. „Inter-Art s-a dovedit a fi fenomenul necesar care are puterea de a se impune în întreaga lume și demonstrează că un vis poate fi transformat într-o realitate frumoasă, care persistă în timp și se răspândește în spațiu”, declară Stefan Balog.

Welcome to HORA in America!

Pentru că avem cu cine ne mândri, pentru că avem același vis când am plecat de acasă, pentru că suntem o comunitate mare și unită, intră în HORA in America să dansăm Hora Unirii în SUA! Abonează-te azi și simte pulsul Americii! www.HORAinAmerica.comTipar lunar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZDTipar anual – https://sowl.co/x8wPg

Posted by HORA in America on Wednesday, March 27, 2019

 

La expoziția de artă românească “Identități multiculturale” vor participa 100  de artiști care au fost atrași de această tematică, iar aceștia reprezintă o gamă largă de identități culturale: albaneză, armeană, cehă, germană, greacă, italiană, macedoneană, maghiară, română, ruteană, sârbă, slovacă, tătară, turcă, ucraineană.

Prin aceste evenimente se dorește descoperirea unei zone de interferențe culturale între artiștii români și artiștii din întreaga lume. În fiecare an se organizează și o tabără de artă internațională în Aiud, fiind concepută pentru a aduce o nouă perspectivă pe scena artei contemporane.

Comentează