Filmul „Moon Hotel Kabul” din România dechide Festivalul SEEfest în Beverly Hills

253
Anca Damian, regizoare, România
imagini din filmul „Moon Hotel Kabul”

Filmul „Moon Hotel Kabul”, regizat de Anca Damian din România, va deschide Festivalul de Filme SEEfest pe 1 mai în Beverly Hills. Este câștigătoarea premiului pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și premiantă la Mirada International la Festivalul de Film de la Madrid, relatează HORA in America.

Anca Damian analizează straturile adevărului după o întâlnire dintre un jurnalist deziluzionat și o interpretă în Afganistan sfâșiată de război. O co-producție România-Franța, Moon Hotel Kabul îl descrie pe Ivan, un jurnalist de caritate, dar cinic, cu un simț clar pentru poveste și fără timp pentru compasiune.

Totul se schimbă după o noapte într-o cameră de hotel din Kabul, alături de un traducător, Ioana. Nu după mult timp după întâlnirea lor, Ioana este găsită moartă, iar Ivan pornește de la o investigație, spre deosebire de ceea ce a făcut. Un thriller captivant, misteru sofisticant, Moon Hotel Kabul va ține audienta în suspans pâna la sfârșit.

Anca Damian, regizoare, România

„Anca Damian este Agnès Varda din cinematografia românească: versatilă, inovativă și îndrăzneață”, a spus fondatorul și directorul artistic SEEfest, Vera Mijojlić. „Suntem onorați să deschidem Festivalul de Film de Sud-Est în Europa de Sud-Est din Los Angeles, cu cea mai îndrăzneață lucrare.”

În film joacă actori români, Florin Piersic Jr., Alexandru Nagy, Rodica Negrea. Proiecția filmului este susținută de Fundația Blue Heron.

Debutul regizoral al Ancăi Damian a fost Crossing Dates (2008), care a avut premiera la IFF din Busan. A intrat în atenția publicului cu cel de-al doilea lungmetraj ca regizoar, scenaristă și producatoare, Crulic – The Path to Beyond (2011), selectat la 150 de festivaluri, inclusiv Locarno, Annecy, Telluride, NewDirectors, New Films. A fost premiat cu Cristal în Annecy 2012 și a obținut mai mult de 35 de premii de la alte festivaluri.

Următorul film de lung metraj, „Vara foarte neliniștită” (2013), a avut premiera la IFF de la Varșovia, proiectat în Londra și în Goteborg.

O altă proiecție, de această dată o animație, The Call, reflectă amintirile de familie, care se învârt în această animație poetică. Este vorba despre un amestec de mișcare, pictură și ilustrație, povestea se desfășoară ca o reminiscență nostalgică a unui om cu privire la mama, tatăl său și la conținutul emoțional al vieții de relații și amintiri.

„Muntele Magic” (2015) a avut premiera mondială la Annecy 2015 și premiera internațională la IFF Karlovy Vary 2015, unde a primit o mențiune specială din patrea juriului. A fost selectat pentru mai mult de 60 de festivaluri, inclusiv San Sebastian, Leipzig și a câștigat 11 premii, inclusiv Audientia oferită de Eurimages.

Cel mai recent film, Moon Hotel Kabul (2018), a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la IFF Varșovia 2018.

Comentează