România a ajuns pe ecranele TV din Philadelphia, promovată de o profesoară

414
Mihaela Ghița, profesoară de matematică la Abraham Lincoln High School, Philadelphia

De 16 ani, Mihaela Ghiza, împreuna cu familia sa, originară din Baia Mare, a adus tradițiile maramureșene pe ecranele televizoarelor din Philadelphia. O adevărată ambasadoare a României pe meleagurile americane, în special la Abraham Lincoln High School, unde de 11 ani predă elevilor matematica.

„Am avut în majoritatea claselor mele câțiva elevi din alte țări. Am simțit că e de datoria mea să le acord mai multă atenție, pentru că știam cât de dificilă poate fi tranziția între diferite sisteme.

În urmă cu trei ani, am răspuns provocării de a avea o întreagă clasa de ELL (English Language Learners), în care toți elevii sunt proaspăt veniți din diverse colțuri ale lumii. Nu este deloc ușor, trebuie să fii foarte inventiv, să știi să te faci înțeles, uneori mai mult prin imagini și coduri de culori”, ne spune Mihaela.

Violeta Stoica: Unde ai reprezentat România și cu ce ocazie?

Mihaela Ghiza: Diversitatea populației din liceul meu, Abraham Lincoln High School, este cea mai mare din regiune, avem elevi din 43 de țări, iar în urmă cu doi ani s-a decis să organizăm un festival cultural, în care toți elevii să se simtă sărbătoriți. Astfel, profesorii aleg una din cele 43 de țări și, împreună cu elevii care sunt originari din acea țară, urmează să decoreze ușa săli de clasă cu elemente și informații specifice acelei culturi.

Violeta Stoica: Ce ai dorit să transmiți școlii în care predai despre România?

Mihaela Ghiza: De foarte multe ori, am fost întrebată de elevii mei americani despre viața din România. Mereu mă întrebau unde este România, ce limba vorbim, ce religie avem, ce bucate mâncăm, cum ne îmbrăcăm, ce climă avem, etc. Am considerat ca acest festival este o oportunitate perfectă pentru a răspunde acestor întrebări, nu doar prin cuvinte, dar prin imagini și exemple palpabile.

Prezentarea României șa festivalul cultural din Philadelphia

Nu avem nici un elev român, astfel, nu puteam să prezint România, însă anul acesta am insistat și am anunțat că vreau să am o expoziție în sala de sport, alături de țările cu reprezentare largă. Mi-au dat un deget și le-am luat toată mâna. Impactul standului meu a fost peste așteptări.

Pe parcursul zilei, profesorii de istorie și-au adus fiecare clasă să „viziteze” țările reprezentate. La intrarea în sala de sport, fiecare elev a primit un „pașaport” care avea două secțiuni, una pentru vize, și alta pentru notițe. Sarcina tuturor elevilor era să viziteze cât mai multe țări și să scrie cel puțin două lucruri care i-a impresionat.

Am răspuns la foarte multe întrebări, am oferit interviuri, ba chiar am fost filmați la programul de știri locale (6 ABC Action News), încât la sfârșitul zilei, nu mai aveam voce. Nu am primit atâtea complimente nici când am fost mireasa! Toată lumea era încântată de costumul meu național, am ales un port maramureșean. Am simțit cum România este văzută ca o țară așa cum o știu eu, frumoasă și plină de tradiții.

Un elev m-a întrebat „și ai venit din țara aceea atât de frumoasă aici?” Cea mai mare mulțumire a venit a doua zi, când mai mulți profesori mi-au transmis cum elevii lor au povestit în clasă ce au aflat despre diverse țări. România, se pare, a fost printre favoritele elevilor. Unii se minunau cum România are peste 190 de castele și palate, sau că un român a fost cel care a înălțat primul avion, alții au fost impresionați de „micul Paris” – capitala noastră, sau de românul care a inventat insulina.

Welcome to HORA in America!

Pentru că avem cu cine ne mândri, pentru că avem același vis când am plecat de acasă, pentru că suntem o comunitate mare și unită, intră în HORA in America să dansăm Hora Unirii în SUA! Abonează-te azi și simte pulsul Americii! www.HORAinAmerica.comTipar lunar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZDTipar anual – https://sowl.co/x8wPg

Posted by HORA in America on Wednesday, March 27, 2019

Mulți s-au mirat să audă că un sculptor roman are propria sa sală la Muzeul de Artă din Philadelphia, alții au făcut ochi mari citind despre Ghiță Mureșan, cel mai înalt baschetbalist al tuturor timpurilor din NBA. Simt că participarea mea a adus noi admiratori României, mulți dintre ei și-au exprimat dorința de a ne vizita țara, așa că sunt fericita că am insistat și că am ajuns la un succes atât de mare. Scriitorul Andrei Pleșu a spus despre noi, cei care trăim în alte țări, că avem acum două țări, cea în care ne-am născut și cea în care trăim și le putem iubi pe amândouă.

Comentează