Românul care face coduri pentru Facebook nu crede în dogme

694
Mihai Enescu, inginer IT, Facebook
Mihai Enescu, inginer IT, Facebook

Mihai Enescu se numără printre acei oameni care a primit șanse extraordinare de a-și demonstra abilitățile de inginer IT. De șase luni s-a alăturat echipei Facebook din Sillicon Valley, compania la care visează mulți tineri. La doar 31 de ani reușește să pună umărul la strategia de a atrage aproape jumătate de milion de utilizatori din întreaga lume în fiecare minut, relatează HORA in America.

Este fericit să-și vadă visul american împlinit și are încă multe de învățat. A început o perioadă nemaipomenită de când a ajuns în SUA, iar după doi ani de programare în Los Angeles, a acceptat un job nou la Facebook și câteva companii din Silicon Valley, unule fiind contractuale, adică este plătit pentru fiecare oră muncită. Acest lucru îl favorizează și mai mult, pentru că are timp să se dedice proiectelor de startup-ul în IT Research & Development outsourcing.

De mic i-a plăcut matematica, chimia, fizica pentru că, spune el, nu crede în dogme și în magie, nici în șansă, și nici în coincidență, crede totuși într-o energie spirituală colectivă. A visat mereu să poată zbura departe, iar de la înălțimi să încerce să ajute oamenii din jurul său. “Ceea ce supraviețuiește cu adevărat după ce treci în neființă este ceea ce lași în urma ta, viața e scurtă, vreau să zâmbesc, să creez și să acumulez cât mai multă energie pozitivă”.

A ajuns în SUA acum doi ani și jumate, iar de la primele sale cochetări cu America, a găsit clienți și conexiuni valoroase pentru companiile din România. În 2016 a ales să rămână totuși în SUA, și din motivul că i s-a născut o fetiță de toată frumusețea, Eveline. Crede că aici ea are un viitor mai bun decât acasă, cu toate acestea, Mihai este mereu interesat să-i susțină pe foștii săi colegi români.

Pe pagina sa de LinkedIn, Mihai este apreciat de zeci de colegi, care îi laudă talentele și capacitățile în PHP și Symfony, știe să analizeze codurile pentru a îmbunătăți calitatea produselor IT, iar pentru asta, multe echipe cu care a lucrat îi sunt recunoscătoare. Cu toate acestea, este destul de modest în privința talentelor sale, pentru că, spune el, cariera lui din SUA de abia a început!

“Am acceptat această provocare pentru că, spre deosebire de alți români și alți oameni de aici, nu sunt la fel de experimentat, am o fire care niciodată nu se mulțumește cu treptele pe care urc și consider un mare privilegiu faptul că mi s-a oferit acest job și șansa de a cunoaște oameni mai inteligenți decât mine”.

Atmosfera de aici este diferită, este o companie unde se muncește foarte mult, se oferă aproape totul, însă și exigențele sunt mari. Aici găsești lume de diferite naționalități, din diverse orașe și sunt foarte inteligenți. Am învățat foarte multe lucruri de la fiecare dintre ei într-un mediu în care lucrurile se mișcă cu viteza luminii. Experiența acumulată mă va ajuta să pun în valoare propria companie de IT, iar asta mi-am dorit întotdeauna”, ne spune Mihai.

Mihai Enescu, în zobruri săptămânale de la San Francisco spre Los Angeles

Într-o companie unde Facebook se bucură de 1,4 miliarde de utilizatori, Mihai crede că este foarte greu să te remarci, mai ales printre cei 25 mii de angajați, contractori, parteneri, dar consideră că în Departamentul SETI (Software Engineering For Tool and Infrastructure) poate contribui la automatizarea sarcinilor administrative și să ajute angajații să fie mai eficienți. Potrivit tânărului, există un impact de 1%, dar dacă e să fim realiști, este o cale lungă până va ajunge să se remarce în top-management.

“Sunt bucuros să învăț cultura organizatorică și să întâlnesc oameni inteligenți, de la care am zilnic ce învăța. În domeniul Software Engineering, unde aplicațiile și website-urile se actualizează zilnic, și limbajele de programare, ecosistemele sunt în aceeași oală. Dacă nu ai lângă tine oameni inteligenți și pasionați care să te împingă să îți dorești mai multe și să devii cat mai motivat să muncești cu drag, nu ai cum să ajungi în top”.  

Mihai a trebuit să treacă printr-o etapă de recrutare diferită decât cea de full-time. În afară de testul tehnic, compania Facebook a dorit să se încredințeze că mai corespunde și culturii interne. “Procesul de angajare este similar tuturor companiilor din Silicon Valley, treci un test de algoritmică, în timp ce discuți cu inginerul, ca să poată să își dea seama cum verifici datele problemei”.

Crede că tinerii aleg Facebook datorită avantajelor pe care ți le poate oferi un job de inginer software în cariera și dezvoltarea continuă. Mihai a găsit zona în care toate creierele din lume sunt adunate pentru a lucra într-o singură echipă. “Pe lângă faptul că ai ce să înveți și îți faci prieteni din interiorul unei companii, poți participa și la evenimente externe, iar dacă îți dorești cu adevărat ceva, poți avea conexiunile necesare ca să te dezvolți atât personal, cât și profesional.

Circa 12 miliarde de dolari din vânzări sunt acumulați pe conturile Facebook, însă Mihai Enescu nu crede că acest succes are vreun secret aparte, pentru că toate companiile câștigă bani din publicitate. Potrivit lui, serviciile de marketing aduc cei mai mulți bani, chiar dacă după cortine sunt multe lucruri cunoscute unui cerc îngust de persoane.

Ocazional mai iese și la o cafea cu ceilalți colegi români care activează la Facebook, dar și mai intrigant, toți se adună într-un local special unde se servesc sarmale, așa cum România produce mii de ingineri iscusiți în întreaga lume, inclusiv și la Facebook.

“România, cu bune și cu rele, este țara care m-a crescut și nu aș vrea să o critic, deși sunt multe de spus despre politică și mentalitatea unui segment de oameni, aș prefera să mă abțin de la aceste lucruri.

Mihai Enescu, foto: colecție personală

Sunt oameni care au ajuns aici și nu s-au adaptat stilului de viață american, iar alții nu s-au confruntat mai deloc cu adaptarea. Datorez României multe realizări la care am ajuns și mi-aș dori ca într-o bună zi să pot oferi țării mele tot ceea ce am învățat aici, dar și Statelor Unite ceea am învățat în România, să pot aduce proiecte și idei frumoase. De ce să nu merg în România și să particip ca speaker la o conferință, ori să ofer cursuri gratuite pentru romani?!”

Potrivit publicației Forbes, România are mai mulți ingineri IT pe cap de locuitor decât SUA, India, China sau Rusia, iar în ultimii ani sectorul a crescut impresionant. Un site guvernamental, Invest Romania, afirmă că în prezent are o creștere de specialiști în IT de 9% față de anul precedent, prognozând că acest sector va aduce un venit de 4,5 miliarde de dolari până în 2020.

În acest sens, Mihai Enescu speră să pună pe roate dezvoltarea companiei sale, ca ulterior să înființeze o filială în România, și astfel, să poată oferi tinerilor ingineri noi oportunități. “Trebuie să iubesc atât țara mamă, cât și pe cea adoptivă, de aceea am și denumit compania mea „Amerom Technology INC”.

Înainte de a ajunge la Facebook, Mihai Enescu a participat la creșterea unei companii exponențială care într-o perioadă de doi ani a ajuns să-și mărească numărul de angajați de la 4 la 26, și venitul căreia a crescut de la 4 la 9.5 milioane USD. Această realizare a contat și atunci când a beneficiat de o sponsorizare tip EB2 (Alien with advanced degree or of exception abilities) din partea unei companii americane, chiar dacă și-ar fi dorit să-și dezvolte propria afacere.

Întrebat care sunt cele cinci lucruri fără de care viața sa nu ar avea sens, tânărul a cântărit mult și a spus: “munca, dorința de a excela în fiecare zi, copilul, iubirea profundă pe care o simte pentru oamenii din jurul său și valoarea de a prețui.

“Cel mai important este că munca multora dintre noi, cei care am reușit și continuăm să excelăm, se datorează unor momente grele pe care le-am avut în viața noastră, și deși am rămas cu multe frustrări peste care, sincer sa fiu, nu pot trece nici acum, încerc să transform totul în energie pozitivă și utilă pentru societatea de astăzi.“   

Descarcă gratuit ediția online sau comandă tiparul revistei (aprilie).

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comentează