Un elev român s-a calificat la Olimpiada Geniilor din SUA cu proiecte ecologice

194
Theodor Florentin Furtună

Un adolescent din Medgidia s-a calificat de curând în finala Olimpiadei Geniilor din Statele Unite ale Americii. Finala Olimpiadei Geniilor va avea loc la Oswego State University of New York, între 17 şi 23 iunie 2019, iar cea de la NASA, între 6 şi 9 iunie din Arlington, Virginia.

Elevul nu este la prima performanţă de acest gen. Tot anul acesta el a reuşit să obţină locul doi la un concurs organizat de NASA, relatează Observator TV. Theodor Florentin Furtună are 17 ani si este clasa a XI-a la liceul Nicolae Bălcescu din Medgidia. Pare un tânăr obişnuit, doar că rezultatele lui arată altceva.

Theodor este liceanul care a participat şi la Olimpiada Geniilor (Genius Olympiad), organizată de Oswego State University of New York. Aici el s-a calificat în finala Categoriei Business Plan, unde sunt 30 candidaţi selectaţi din întreaga lume. Adolescentul din Medgidia a realizat un plan de afaceri „Stay Wild“, care propune derularea unei mici afaceri prin care să se salveze parcurile naţionale din România.

Datorită acestor rezultate, Theodor Florentin Furtună este invitat la două evenimente importante: International Space Development Conference, organizată de NASA şi National Space Society între 6 şi 9 iunie în Arlington, Virginia, precum şi la finala Olimpiadei Geniilor între 17 şi 23 iunie, în Oswego, New York.

THEODOR FURTUNĂ, elev: Am participat la doua concursuri, la NASA, unde am luat locul doi, şi la olimpiada geniilor la care sunt printre finalisti.

La Olimpiada Geniilor, Theodor şi-a imaginat un plan de afaceri. Proiectul „Stay Wild”- prezentat de adolescentul din Medgidia – este unul dintre cele 30 alese în finală.

„Vreau sa aplic o lege care să interzică defrişările în România. Magneţii mei sunt împărţiţi în două părti, cu frumuseţea naturii şi cum ar arăta daca ar fi defrişat”, spune Theodor.

NASA, imagine simbol
MARIUS FURTUNĂ, directorul Liceului Nicolae Bălcescu din Medgidia: Noi avem în liceu elevi foarte buni. Theodor e un copil ca oricare altul din liceul nostru. Participa la multe activitati caritabile de voluntariat, la proiecte europene, la conferinţe internationale. E pasionat de informatică si economie.

GINA ELENA ŞERBAN, profesoara de informatica: Este serios si sclipitor la informatica, pentru ca eu asta fac cu el, are rezultate deosebite. A muncit foarte mult si munceste foarte mult, oricat de genial ai fi. Daca nu muncesti, nu obtii rezultate.

Cu toate acestea, Theodor spune că viaţa lui nu diferă atât de mult de a colegilor lui.

THEODOR FURTUNĂ, elev: Eu ma axez pe ce imi place si lor le dedic 2-3 ore zilnic si in rest am timp pentru mine.

Toţi finaliştii din acest an vor face şi o vizită la marile universităţi americane: Harvard, Yale,  Columbia şi Princeton. Theodor pare însă hotărât să îşi continue studiile şi să aibă o carieră în România.
Comentează