Plăcințele moldovenești în stilul Bikeeny Caffe în Massachusetts

705
sursa: www.facebook.com/bikeeny
Sergiu Parfeni, co-proprietar Bikeeny Caffe, Malden

Cu o băutură delicioasă și răcoritoare, plăcințele moldovenești, internet rapid și o ambianță europeană, oamenii de faceri din Malden, Sergiu Parfeni și Octavian Balațel, încearcă să atragă tot mai mulți clienți din zonă. Ce îți trebuie să fii mai fericit decât să vii la Bikeeny Caffe, să lucrezi la laptop pentru câteva ore, comentează pe Yelp unii înveterați ai cafelei, care l-au cunoscut personal pe proprietarul localului, originar din Ungheni, R. Moldova, relatează HORA in America. 

“Fiecare zi în care avem libertatea să facem ceea ce ne-am propus este un succes. Apreciem orice moment și suntem recunoscători fiecărei persoane care ne pășește pragul”, ne spune omul de afaceri. Numele “Bikeeny Caffe” se face recunoscut după ce și-a deschis larg ușile din mai 2018, iar la inaugurare l-a avut drept oaspete și pe primarul orașului, Gary Christenson, care deseori vine să servească aici o cafea. Parfeni zice că se bucură de susținerea autorităților locale, iar scopul lui este sa devină o parte integrantă a comunității.

Numele localului, care a ajuns popular pe piața americană, nu a fost ușor de inventat. “Am citit că litera K în numele companiei are priza la public. De asemenea, trebuia să fie ceva memorabil, jucăuș și puțin provocator. Plăcințelele noastre sunt mai mici decât cele de acasă, au formă triunghiulară, asemenea unui bikini. Clienții noștri nu au prejudecăți, de multe ori, ne pășesc pragul tinerii care iubesc să călătorească și să încerce lucruri noi. Bikeeny întruchipează aceasta filosofie”, ne explică Sergiu Parfeni.

Proprietarul tinde să mențină o cultura cât se poate de ospitalieră, ca și cea de acasă. A fost susținut de mulți membri din comunitate. De sărbători merge la biserica din apropiere și are o relație bună cu părintele Nicolae Simion de la biserica ortodoxă românească “Sfânta Parascheva” din Wakefield.

sursa: www.bikeeny.com

“Este un lemnar iscusit și ne-a ajutat să aducem mobilier la comandă. Am fost binecuvântați chiar din prima zi. Tindem să creștem și să fim profitabili, altfel ne-am închide”, ne explică omul de afaceri.

Își trăiește visul american în fiecare zi, iar cafeneaua a devenit o ocupație care îl face pe deplin împlinit. Are planuri mari pentru viitor, însă nu uită să se bucure și de ziua de azi. Crede într-o dezvoltare organică în afaceri, fără a se împrumuta prea mult cu credite bancare, iar voia bună și atmosfera caldă din comunitate este mai importantă decât orice ambiții. “Suntem gata să creștem încet, dar confortabil”.

Malden este unul dintre cele mai diverse orașe din Massachusetts. Spre exemplu, la Liceul “Malden High School” vin elevi din peste 100 de țări, care vorbesc multe limbi și unde învață diferite culturi. Și șeful sectorului de poliție, Kevin Molis, a avut ocazia să întâlnească pentru prima oară un moldovean, și “am reușit să-i creăm o părere bună”, zice Sergiu.

Este un vot de încredere de care ne mândrim nespus de mult. Din câte înțeleg, polițiștii sunt cunoscători de cafea. Ne vizitează în fiecare zi și este cel mai pasionat ambasador al nostru. Îi datorăm o mulțime de recenzii”. Clienții mai zic că localul se bucură de cea mai sigură zonă din oraș.

“Bikeeny”, până la urmă, este prăjitura specifică a cafenelei, fiind astfel numită în cinstea localului. Sunt atât de căutate, încât aici se gătesc câteva sute pe săptămână. “Am vrea să credem că tot ce facem aici este unic. Blatul pufos durează 3 zile, dar merită tot timpul investit. Le coacem proaspete la un interval de două și patru ore”. Aici găsești umpluturi pe orice gust, de la brânză și mărar, la cartofi, mac sau chiar “Nutella”. Omul de afaceri ne mai zice că se adaptează preferințelor pieței locale, dar nu uită să aducă și specificul tradițiilor românești.

sursa: www.facebook.com/bikeeny

“Suntem mândri de toate bucatele și băuturile pe care le servim. Alegem ingrediente proaspete, locale și organice. Punem suflet și efort în tot ce punem pe masă. Nu pretindem că avem mâncare autentică de nici un fel. Producem și oferim un meniu variat, care ne este pe plac, pregătit cu dragoste pentru prieteni și familie”, ne spune celălalt proprietar, Octavian Balațel.

De la Segiu Parfeni aflăm despre cafeaua vândută în SUA și care stă pe raft luni întregi înainte de a fi consumată. Termenul de valabilitate este de până la un an, însă gustul metalic oxidat devine mai pronunțat cu trecerea timpului. Dacă veți trece vreodată pragul acestui local, veți remarca neapărat mirosul de boabe proaspăt prăjite.

Inițiatorii și staff-ul Bikeeny Caffe, Malden, MA

Ambii moldoveni au reușit să pună pe roate o afacere de succes, datorită angajaților care iubesc să vină la muncă. Ei sunt liberi să-și expună părerea, iar ideile lor sunt mereu binevenite. “Dacă sunt nefericiți la serviciu, facem ceva greșit. Pentru aceasta, e nevoie de un echilibru, de multe ori, greu de obținut. Timpul liber petrecut cu prietenii și familia este esențial. Punem accent pe productivitate”, ne explică Parfeni.

Tânărul om de afaceri a învățat într-un singur an mai multe despre lumea înconjurătoare decât a făcut-o într-un deceniu. Cea mai importantă lecție crede că este cunoașterea simțului realității, iar costurile unei afaceri pot ajunge de două ori mai mult decât îți imaginai la început. “Mike Tyson spunea că toți au un plan până primesc prima lovitura. Am învățat să fim răbdători, o trăsătură care nu ne caracterizează. Am învățat că timpul este o comoditate unică pe care nu o vom avea îndeajuns niciodată”.

Surf Cafea, cu iz românesc și flori de trandafiri în Huntington Beach

Înainte de a ajunge în SUA, Sergiu Parfeni știa că va deveni antreprenor, pentru că sistemul american întotdeauna a favorizat oamenii întreprinzători să-și gestioneze propria afacere. Azi își aduce aminte de povețele bunelului său Grigore care zicea că de muncă multă încă n-a murit nimeni, iar pasiunea pentru gătit pâine și plăcinte în cuptor de țară o are de la bunica sa.

“De mic consideram să ai o mare responsabilitate de a pune lemne pe foc în cuptorul unde se pregătea mămăliga. Au trăit din greu, fără multe luxuri, dar de fiecare dată când îi vizitam, eram primiți cu tot ce aveau ei mai bun. Ospitalitatea este o calitate care ne este în sânge, de aceea întâmpinăm oaspeții din cafenea ca la noi acasă”.

Sergiu, împreună cu ceilalți doi prieteni moldoveni, s-au cunoscut tocmai pe insula Martha’s Vineyard în 2012, iar de atunci s-a hotărât să numească statul Massachusetts propria casă. Aici au găsit o comunitate mare de români în Boston, ba mai mult, chiar și pe alți consăteni, cu care se mândresc foarte mult.

Descarcă ediția online sau tipar a revistei HORA in America din martie.

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă!