Cum pandemia COVID ne-a schimbat regimul de muncă și de educație?! 

99
Familia Gasitoi in călătorie

SACRAMENTO | Violeta Gașițoi | Unele state au decis să înceapă noul an școlar cu predare la distanță. În California, stat confruntat cu probleme epidemice serioase, primele cazuri de infectare în școli au fost înregistrate la scurtă vreme după redeschidere. În sistemul descentralizat american la nivel local, decizia privind începerea școlii online a fost una de bun augur.

Sistemul de învățământ școlar în America, din momentul declarării situației excepționale în țară, a trecut la regim on-line. În 2020 din luna februarie -martie toți copiii au trecut la sistemul on-line, deși instituțiile de învățământ încă nu erau pregătite pentru o asemenea schimbare. Pentru că au fost bine organizați, școlile americane au putut face față noilor provocări, iar elevii și-au terminat anul școlar cu succes. 

Violeta Gașițoi

Ca părinte a doi copii care își fac studiile la instituțiile școlare și universitare, adaptarea la condițiile on-line pentru noi nu a fost grea, cel mai mult copiii au suferit din cauza că au fost închise sălile de sport, activitățile extrașcolare și nu au mai putut să își continue performanțele în sport. Cel puțin, copilul meu anume din această cauză a suferit cel mai mult. După ce a trecut vacanța de vară, a început un nou an școlar și noul Departament de Învățământ din California a decis ca elevii, studenții să-și continue studiile on-line, bazându-se pe securitatea sănătății care este prioritară aici. 

Pregătirea pentru începutul anului școlar a avut loc toată vara, administrația școlii a expediat elevilor care necesită computere, au anunțat ora când să vină la școală pentru a ridica calculatorul și cărțile din care vor învăța. Pentru copiii din familii vulnerabile care nu au conectare la internet li s-a acordat informația necesară, unde să se adreseze și care este procedura de conexiune gratuită, astfel ca toți  să aibă acces la studii fără nici o discriminare.

La fel, am primit informații că doritorii pot veni la școală ca să își ridice pachetele cu mâncare în fiecare zi, totul e organizat în maximă siguranță, nimeni nu trebuie să iasă din mașină. Ce conține pachetul cu alimente nu vă pot da detalii, pentru că nu am fost prezentă, cu toate acestea, autoritățile au avut grijă ca fiecare copil să aibă acces la studii, la alimentație și să nu fie afectați de izolare. 

Familia Gasitoi in călătorie

Cel mai greu le-a fost părinților, deoarece mulți au rămas fără locuri de muncă, iar alții au trecut să muncească on-line. Dacă copilul învață în clasa I-II, necesită monitorizat în permanență, practic părinții trebuie să reușească să fie și profesori, și să reușească și cu sarcinile jobului. Pentru cei cu copii mai mari, de exemplu noi suntem în clasa VIII,  a fost ușor să depășim aceste situații, deoarece fiica mea este foarte independentă și responsabilă, nu necesită control permanent și verificări. 

Copiii deja s-au acomodat cu acest sistem și le place educația on-line, și asta datorită bunei organizări a profesorilor pentru care le mulțumim. Copiii din clasa ei mereu au avut parte de o bună comunicare, deși este on-line, e o comunicare non-stop, își organizau întâlniri în zoom, priveau împreună filme, le discutau, analizau, citeau și își recomandau diferite cărți după care le discutau. Când erau prezenți fizic la școală nu aveau astfel de discuții, acum probabil, dorul de comunicare i-a unit mai mult. 

La fel, au și profesori care mereu le scriu mesaje și le spun că atunci când au nevoie să discute cu cineva, ori când se simt singuri, pot apela oricând și pot comunica. Toți au fost implicați să ajute ca elevii să nu intre în stări de depresie. Începând cu luna ianuarie, unele departamente au decis să deschidă școlile, cu toate acestea, părinții pot să aleagă dacă își pot duce copiii la școală, ori vor continua studiile on-line. Totul depinde de situația epidemiologică în țară și stat. 

De multe ori, observăm oameni  depresivi din cauza epidemiei, oameni și copiii obosiți, dar suntem fericiți că în familia noastră nu este loc pentru asemenea stări, noi avem un plan bine determinat ce trebuie să facem zilnic, avem un regim stabil și uneori nu avem timp pentru că toți suntem implicați în studii, muncă, facem  sport, plimbări cu patrupezii. Ziua deseori se încheie la 11-12 noaptea, având o agendă plină și pentru a doua zi. 

Am învățat să ne bucurăm de fiecare zi și să găsim ocupația potrivită care să ne țină mereu în formă. Nu ne plângem pentru că mereu am fost o familie unită și foarte activă, ne-am susținut și ne susținem unii pe alții, iar din perioada de pandemie încercăm să vedem și lucrurile bune, cum ar fi petrecerea timpului împreună, probabil este primul an din viața noastră când totul am făcut împreună și eram prezenți cu toții 24/24 .

Să sperăm că 2021 va fi un an mai frumos, fără riscuri pentru viață și sănătate, să revenim la o viață normală unde să putem să circulăm liber pe străzi, să mergeam la serviciu și la studii, să fim conectați cu oamenii și prietenii fără ca să ne fie frică de viruși.

Violeta Gașițoi

Intră în HORĂ cu un abonament lunar online de 5$. Fii la curent cu comunitatea ta!

Comentează