„Sorcova-Vesela” colindă creștinii din Sacramento după datinile strămoșești

496
Festivalul Sorcova-Vesela, organizat de Asociația „Casa Mare”, Sacramento 2018

Colindătorii de la Asociația Casa Mare s-au pornit cu daruri de Crăciun pe la casele creștinilor în Sacramento. Vor dărui câte un borcan de roşii verzi sau gogonele şi varză murată, care se pun la butoi în fiecare an şi se împart cu cei din jur.

Crăciunul este cea mai aşteptată sărbătoare care marchează naşterea lui Isus Hristos, dar şi bucuria de a petrece timp cu familia, de a oferi şi a primi cadouri. În Sacramento, 5 ani la rând s-a organizat şezătoarea” Sorcova Veselă”, unde îmbinăm mai multe datini strămoşeşti şi tradiţii moştenite din Patria Mamă și care ne bucură sufletul cu o mare încărcătură spirituală şi emoţională.

Moldova este foarte bogată în tradiţii, mai ales în ajunul Crăciunului. Fiind o comunitate diversă, combinăm ritualuri şi obiceiuri din diferite zone ale Moldovei; în viitorul apropiat ne dorim foarte mult să aducem în ograda oamenilor “Malanca”, un dans care se joacă la nordul țării. 

Pentru că suntem prinşi în pandemia Coronavirus, am anulat şezătoarea “Sorcova Veselă” care trebuia să fie sărbătorită al 6-lea an. Pentru a marca spiritul Crăciunului, respectând măsurile de precauție, împreună cu câţiva părinţi şi copii (un grup restrâns), am hotărât să dăruim clipe de bucurie compatrioţilor noştri. În acest an, mergem cu colindatul pe la casele lor, aşa cum făceam în Moldova când eram mici. 

Potrivit tradiţiei, în ajun de Crăciun, vom îmbrăca hainele populare, ia naţională şi la drum cu sorcovitul! Vom cânta cele mai dragi colinde: “Deschide uşa creştine”, “Astăzi s-a născut Hristos”, “Steaua sus răsare” şi alte urături. Nu am mers cu colindul din copilărie, aşa că ideea de a colinda după atâţia ani, trezeşte o stare de spirit melancolică şi plină de energie.

În Sacramento nu ninge niciodată şi nu avem zăpadă decât în munţi, colindătorii vor răspândi fulgi de nea artificiali, pentru a crea o atmosferă festivă de iarnă. Deoarece Crăciunul este un timp al generozităţii şi a iubirii, vom dărui câte un borcan de roşii verzi, sau gogonele (cum le mai numim) şi varză murată, care se pun la butoi în fiecare an şi se împart cu cei din jur. Nu ne vor lipsi nici seminţele de grâu cu care vom sorcovi de sănătate şi mulţi ani prosperi.

Mariana Mikessel, președinta Asociației „Casa Mare”, Sacramento

Anul 2020 ne-a surprins cu pandemia Covid-19 şi ne-a marcat pe toţi, mai mult sau mai puţin. Fiind o situaţie fără precedent, ne este teamă pentru propria sănătate, pentru familia noastră şi prietenii din jur. Personal, am stat mai mult în izolare şi am evitat pe cât posibil zonele aglomerate şi interacţiunile sociale. Ştiu că mulţi din comunitate au făcut la fel. 

Această criză globală are efecte tulburătoare asupra noastră, pentru mulţi creează o stare de anxietate, de stres, ba chiar depresie. Fiind o comunitate unită, sau un grup frumos de oameni aşa cum îmi place mie să spun, am încercat să găsim un echilibru şi să gestionăm stările de agitaţie prin a comunica cât mai des, fie prin intermediul reţelelor de socializare, fie prin telefon sau FaceTime.

În luna octombrie, împreună cu câteva fete ne-am aventurat cu o șuetă “Galbenă gutuie, dulce amăruie”, unde am schimbat o vorbă despre ce se întâmplă în comunitate, despre educaţia copiilor online, despre starea noastră sufletească şi cum să ne implicăm în activităţi fizice şi de relaxare. Am fredonat melodii vechi şi am povestit cum se număra bobocii toamna în Moldova. 

Fiecare se confruntă cu pandemia în felul său, unii şi-au pierdut locul de muncă, alţii şi-au pierdut persoane apropiate. Împreună trecem peste aceste provocări şi încercam să găsim metode adecvate pentru a ne sprijini reciproc. Suntem împreună şi la bine şi la greu. Cu mare entuziasm aşteptam sărbătorile de iarnă.

Aşteptam colindătorii din “Sorcova Veselă” care vor aduce bucurie atât sufletelor celor care le primesc, cât şi celor care colindă. Noi, comunitatea de moldoveni din Sacramento, vom simţi magia iernii prin colinde şi ritualurile de iarnă păstrate din strămoşi, aduse în casele noastre peste ocean; tradiţional împodobim bradul pe fundalul unor cântece vechi populare, pregătim cadourile de sub brăduţ, povestim cum se petrecea Crăciunul în satele Moldovei, privim la televizor “Povestea Crăciunului” şi filme cu naşterea lui Isus în Betleem.

Fie ca Anul care vine

S-aducă zile albe şi senine,

Toate bune şi frumoase 

Rezultate sănătoase!

Gânduri pure, cumpătate, 

Moldoveni din străinătate!

Mariana Mikesell, “Casa Mare” Sacramento, CA, SUA

Comentează