VOX MARIS rămâne emoția unei sărbători, a unui spectacol românesc în Statele Unite 

538
Vox Maris la concertele din chicago, 2019
Vox Maris la concertele din chicago, 2019

Dualitatea care ne ține ancorați între doua lumi, este simțită de fiecare român de pe tărâmul american, în speciali de artiștii de la VOX Maris, cunoscuți și iubiți de un public deosebit pentru că pot reda cu simplitate ceea ce trăiesc.  “Departe de casă” este unul din albumele unde își exprimă pleiada de sentimente din care reiese bucuria descoperirii unei lumi noi și regretul lăsării în urmă a unei lumi familiare, de care ne leagă rădăcini indiscutabile! 

VOX MARIS CHICAGO – trupă românească rock din Chicago a luat ființă în 2011 ca un proiect social creat de români, despre români şi pentru români. De-a lungul vremii componența grupului a evoluat dar membrii fondatori Adrian Nechiti, Dan Rizo, Dan Păduraru au rămas în continuare împreună, devotați chemării inițiale.

Din Decembrie 2018 în componența  trupei este cooptat Andrei Diaconu la chitara bas. Trupa s-a constituit în afara oricăror sfere de interese politico-religioase, adeptă a libertăţii de exprimare neîngrădite de barierele discriminării în funcţie de sex, culoare, origine sau cultură. Emoția  unei sărbători, a unui spectacol românesc în Statele Unite nu ar fi, poate, deplină fără emoţia reîntâlnirii cu Vox Maris şi muzica lor. 

Cine sunt băieții de la Vox Maris și ce vă unește?

Dan Păduraru –  vocalistul trupei, este omul căruia îi place ca viața să fie un mister. Provine din Galați, pe care-l consideră unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Își face debutul în muzică alături de trupa ,,Antares,, și trupa ,,ProContra,, din orașul natal. Părăsește România în 1992 și după o călătorie plină de peripeții, Dan Păduraru se îmbarcă la bordul unui vapor cu plecare din Lisabona, Portugalia, debarcând în Montreal, Canada.

În 1995, Dan ajunge la Chicago. În ,,orașul vânturilor,, o întâlnește pe Mirela, cea care-i va deveni soție și mama celor doi copii, Diana și Ștefan. Dan e îndrăgostit  de natură, cai și delfini. E pasionat de sporturile de apă, manifestând o preocupare aparte pentru caiac, sport practicat cu entuziasm în juniorat.

Adrian Nechiti – chitarist și solist vocal secundar, liderul formației Vox Maris, având o  fire calmă și meticuloasă, inginer de profesie, Adrian oferă și asistența tehnică necesară trupei.  Iată ce spune Adrian despre drumul lui în muzică: “Una dintre marile dorințe ale vieții mele a fost să învăț să cânt la chitară. De la 14 ani, am început studiul pe chitară clasică timp de 3 ani. În timpul copilăriei, inspirat de muzica folk a Cenaclului Flacăra, și mai târziu muzica rock, mi-am îndreptat privirile spre chitara electrică. Am urcat pe scenă în 1990, la un festival de muzică folk, urmând a concerta, de-a lungul timpului, în diferite orașe din România.

În 2001 am ajuns în Chicago  împreună cu soția mea, Claudia. În 2006 Bianca, comoara vieții noastre a apărut pe lume, iar din  2008 m-am reîntors spre muzică  alături de bunul meu prieten, Dan Rizo. Și pentru că nimic nu e întâmplător, energia pozitivă creată de muzica noastră, a contribuit la formarea unor relații, în mijlocul cărora “familia” Vox Maris a devenit o parte inseparabilă din activitățile mele zilnice.”

Dan Rizo – “filozoful” trupei, omul de la tobe, s-a născut în Deva. În liceu pune bazele formației ,,Atomic,,. Se stabilește în America în ‘95 și la interval de câțiva ani după sosire, îl întîlnește pe Adrian Nechiti, alături de care ideea viitoarei trupe începe să prindă contur. Deep Purple, AC/DC, Metallica ,Pantera, Manowar, Celelalte Cuvinte, Compact, Iris… i-au influențat și înfrumusețat viața. E căsătorit, are doi copii și e pasionat de filosofie, sociologie, istorie, științe politice, ecologie, justiție socială, literatură, sport, natură și dezvoltare personală. E omul care trăiește momentul, fără a da credit prea mare trecutului sau viitorului.  ,,Vox Maris pentru mine: Doing what I love and love doing it! Filozofia mea de viață: ” Ce faci atunci când faci ceea ce faci?” Află răspunsul și vei găsi ” the meaning of your life”. Simplu! 

Adrian Nechiti, Vox Maris, foto de Laurențiu Nicolae

Andrei Diaconu – M-am născut la Iași și în prezent sunt basistul trupei Vox Maris. Am studiat muzica încă din gimnaziu, absolvind Liceul de Arte Octav Băncilă din Iași, specializarea chitară clasică. Facultatea și Masterul le-am absolvit la Universitatea de Arte George Enescu, Iași, specializare Pedagogie și studii muzicale teoretice.  Pe parcursul studiilor am făcut parte din diferite trupe muzicale cât și grupuri corale, printre ele numărându-se Opis Band, Holy Funk band, corala Cantores Amicitiae, Corul Aletheia, Corul Mira etc.

În perioada masterului am lucrat ca profesor de chitară la Școala “Junior” a Universității Alexandru Ioan Cuza și la “Clubul Artelor” din Iași. În urma cu 3 ani, după terminarea studiilor din România m-am mutat în Statele Unite, iar la scurt timp am devenit parte a trupei Vox Maris. Deși suntem din generații diferite, am apreciat întotdeauna spiritul tânăr al băieților cât și pasiunea lor pentru muzică. Trupe și artiști favoriți : Cory Henry and The Funk Apostles, Snarky Puppy, Vulfpeck, Marcus Miller, Michael Jackson. 

N.G: Cum ați depășit perioada pandemică din Chicago? Ați avut suficient timp pentru creație? 

Adrian Nechiti: La începutul pandemiei am fost și noi ca toți ceilalți , bulversați de noile evenimente. Pentru anul 2020 aveam planuri mari de promovare a noului nostru album “Pâine și Sare”. În scurt timp totuși, ne-am repliat și ajustat așteptările iar în noile condiții am făcut câteva piese la distanță, împreuna cu artiști din US, Canada, Grecia, Japonia și România. Piesele au fost publicate pe YouTube sub titlul noii noastre formații virtuale, denumită sugestiv “Izolir Band“ de către prietenul și colaboratorul nostru Mircea Vișan de la Radio Ro USA. 

Mai târziu spre sfârșitul carantinei ne-am reprofilat pe compoziții începând lucrul la un nou cântec, pe versurile scrise de Dan Rizo. Rezultatul ne-a plăcut așa de mult încât la scurt timp după terminarea înregistrărilor audio, am decis să facem și un videoclip pentru noua piesă intitulată “Alergând după vînt”. Filmările le-am făcut  în orașul Galena, într-un cadru Western, în decursul unui weekend, ajutați de bunul nostru prieten Lucian Pop și de talentul videografic de excepție al lui Laurențiu Nicolae, care a reușit să transpună foarte bine în imagine, mesajul cântecului. 

Călătorii prin vise, album de Vox Maris

N.G: Ce lecții sau experiențe noi ați descoperit în perioada de pandemie și ce surprize le pregătiți publicului vostru? 

Adrian Nechiti: Pandemia a reușit să ne pună în față adevăratele valori ale vieții, într-o formă  în care am fost aproape forțați  să ne folosim libertatea de alegere pentru a defini acele lucruri care ne dau bucuria de a trăi. Am tras concluzia că viața oferă celor care sunt determinați să lupte pentru ceea ce vor să facă în viață și că oportunitățile vin totdeauna deghizate în incertitudini, riscuri și muncă grea. Pentru anul 2020, am hotărât să rămânem în studiou și să compunem un nou album, care ne gândim să îl numim „Reflexii „. Ocazional, vom intra virtual pe canalele sociale YouTube sau Facebook livestream, pentru a menține legătura   aprinsă și a sta în contact  cu fanii  noștri pe  care dorim să-i salutăm și cărora le mulțumim că sînt alături de noi.  

N.G: Ați avut multe spectacole impresionante în America. S-ar putea ca o pandemie să provoace melancolie pentru firea unui artist de a se exprima ca înainte?  

Adrian Nechiti: De-a lungul celor 9 ani de activitate muzicală am avut multe concerte în cîteva orașe americane : Chicago, New York, St Louis, Houston… dar pentru noi concertul susținut cu ocazia lansării albumului “Pâine și Sare”, la Irish American Heritage Center, împreuna cu Ana Everling și formația Ode, a fost cel mai memorabil concert al nostru. A fost o investiție energetică foarte concentrată la care au venit spectatori din zone îndepărtate ale Statelor Unite, care au dorit cu tot dinadinsul să ne vadă live! Asta ne-a dat un impuls în plus să producem un eveniment de excepție care într-adevăr s-a ridicat la mare înălțime! 

Odată cu apariția pandemiei am înțeles odată în plus cât de privilegiați suntem, pentru că ne permitem să facem muzică fără a ne îngrijora de nevoile zilei de mîine. Toți membrii trupei avem surse de venit independente de activitățile muzicale, din acest motiv putem spune că nu am fost  foarte afectați financiar de apariția pandemiei. În același timp, suntem pe deplin conștienți de situația multor prieteni din mediul muzical artistic care au fost puternic afectați de efectele carantinei. Mulți depindeau de accesibilitatea la scenele muzicale autohtone, iar odată aceste scene închizându-se, impactul a fost devastator ! 

N.G: Care este povestea personală legată de continentul american? Ce v-a atras aici?

Adrian Nechiti: Probabil că mulți români vor spune “ împlinirea visului american” cu toate că din spusele marelui disident american George Carlin, ca să poți visa, mai înainte trebuie să fi adormit! Fiecare din noi avem  un set de motive personale pentru care ne-am stabilit în Statele Unite, dar pentru a nu face din perfecțiune dușmanul  binelui,  putem spune cu certitudine că suntem aici datorită oportunităților pe care societatea americană ni le oferă, în toate sferele de activitate: personal, business, muzică, etc. Din această dualitate care ne ține ancorați între doua lumi, s-a născut și ideea primului nostru album, “ Departe de casă” prin care ne-am exprimat pleiada de sentimente din care reiese bucuria descoperirii unei lumi noi și regretul lăsării în urmă a unei lumi familiare, de care ne leagă rădăcini indiscutabile! 

Trupa Vox Maris, foto de Laurențiu Nicolae

N.G: Ce v-ați dori să se întâmple până la finele anului 2020 ca să ne aducă aminte și de alte momente pozitive din viața omenirii?

Adrian Nechiti: La ora actuală, omenirea, în masă trece prin niște vremuri aproape fără precedent, prin încercări care ne testează reziliența și umanitatea la toate nivelurile. Sperăm să ieșim din această experiență mai Oameni, mai înțelepți  și mai buni! Specia umană posedă energii nebănuite de regenerare și noi credem că natura bună a omului va ieși învingătoare, într-un final.

Paradoxal, în exact același timp suntem confruntați cu fragilitatea vieții și cu finalitatea ei, care vrând-nevrând, ne obligă la conștientizarea trăirii momentului prezent. Nu știm ce va aduce anul viitor și nici nu ne îngrijorăm prea mult! Noi știm însă exact ce avem de făcut : în fiecare moment să adăugăm un pas în fața altui pas  și prin dezvoltarea unei perspective corecte de viață, să ne bucurăm de procesul de creștere în loc să așteptăm cu nerăbdare o destinație incertă! 

Lucrăm intențional și  cu răbdare la compoziții noi,  pe care le vom pune pe un al treilea album. Ținem legătura cu fanii noștri și dezvoltăm relații mai strânse cu oameni cu care nu ne-am cunoscut dar cu care am dorit să ne cunoaștem de mult timp. Considerăm  situația de față ca un moment de respiro spiritual, o re-evaluare a priorităților și o distingere mult mai corectă a unor lucruri care trebuie făcute și a altora care nu trebuie lăsate nefăcute! 

Pentru abonamente online, înregistrați-vă la HORA in America aici!

Comentează