Prima instanță din Illinois a respins cererea de chemare în judecată a bisericilor românești

369
Biserica Penticostală Română "Philadelphia", Chicago
Biserica Penticostală Română „Philadelphia”, Chicago

Guvernatorul din Illinois, J.B. Pritzker, a fost chemat în instanță deoarece acesta a lăsat supermarket-urile deschise pentru mulțimi mari de români din Chicago, dar a prelungit în schimb perioada de închidere a lăcașelor de cult pe motiv de „securizare” împotriva epidemiei COVID-19.

Prima instanță din Chicago a respins cererea de chemare în judecată a bisericilor românești, ne-a comunicat Horia Miheț, avocatul celor șase biserici evanghelice, care au protestat împotriva restricției de a se întruni în ședințe religioase de doar zece persoane. Ei au invocat că biserica are autonomie și i-a fost îngrădită libertatea de religie.

„Cultele religioase au fost tratate ca fiind inegale față de instituțiile seculare. Nimeni nu are dreptul să impună bisericii alte reguli decât ale în cazul altor organizații.  Constituția Americii este valabilă atât pe timp de pace, cât și în perioade excepționale”.

Pastorii a șase biserici din Chicago, reprezentând peste 2.700 de membri transmit Guvernatorului din Illinois J.B. Pritzker că nu se vor mai supune ordinelor care ar discrimina bisericile. Din 10 mai 2020, aceste culte și-au redeschis ușile pentru enoriașii săi, motivând că Covid 19 nu este un motv de a îngrădi drepturile fundamentale de circulație pentru unii și să le lărgească pentru alții.

Potrivit Pastorului Bisericii Românești Philadelphia din Chicago, Florin Câmpean, a solicitat să interzică guvernatorului să pedepsească acești pastori și bisericile lor. Cu ochii peste aceste instituții stau mereu organele de poliție, care de nenumărate ori le-au pășit pragul în această perioadă.

Guvernatorul Illinois a continuat restricțiile de ședere acasă pentru toate companiile care prestează servicii neesențiale, iar bisericile nu se vor deschide în număr de 50 de persoane doar cu excepția unui vaccin care va fi produs în mininum 12 luni. Acest fapt i-a pus pe jar și i-a nemulțumit nu doar pe pastorii români din Chicago, dar și pe mulți alții din majoriatatea orașelor americane. Acest exemplu a fost preluat la nivel federal, iar autoritățile americane s-au trezit cu multe solicitări.

Biserica Baptistă LOGOS, Chicago

În California, o rețea de 3 mii de bisericii au anunțat că pe 31 mai vor reveni la întrunirile de până la 50 de persaone. Chiar dacă suntem priviți ca pe niște extremiști, noi ne dorim ca Legea Supremă să fie respectată în America, a mai adăugat Gorațiu Miheț.

„Am primit plângeri de la mulți vecini că noi ținem întruniri în biserica noastră, a venit poliția să ne ancheteze de nenumărate ori. Ai cea mai mare siguranță că într-o biserică se respectă regulile de distanțare fizică mai bine decât în oricare magazin din America. În această perioadă ai riscul să te infectezi anume în astfel de locații, nu în biserică”, declară Florin Câmpean pentru HORA in America.

Româno-americanii din congregațiile evanghelice au ales calea pribegiei spre SUA cu zeci de ani în urmă, mulți dintre ei fugiseră de opresiunea comunistă, care discrimina adunările religioase, lăcașurile de cult. Acum, potrivit lor, s-au pomenit în aceeași situație, când această instituție este neglijată ca valoare în societate. „Am fost și noi în aceeași situație. Este impusă de un tratament arbitrar. E un virus necunoscut, dar cu timpul, oamenii au învățat ce se petrece. Au fost și alte epidemii, iar bisericile erau cele care au fost mereu deschise și au alergat mereu înspre primejdii,” afirmă Laurențiu Murg.

Potrivit avocatului Miheț, rămân mari semne de întrebare în ceea ce privește tratamentul bisercii în diverse state. În Florida, spre exemplu, biserica a fost considerată ca și instituție esențială, de ce în Illinois ar trebui să fie interzisă pe timp de criză?! Nu ne va mira dacă în scurt timp masele din America vor ieși să protesteze în străzi, pentru că este o situația ieșită din comun, mai adaugă Florin Câmpean.

Potrivit lui Laurențiu Murg, reprezentantul Bisericii Baptiste Logos, la prima întâlnire imediat după petiție, au venit circa 50 de enoriași, însă s-a respectat orice regulă igienică impusă tuturor altor instituții deschise pe timp de criză, au avut măști, mănuși, etc. „Intrarea a fost permisă pe o parte a clădirii, am avut un flux de direcție unică și ieșierea pe altă ușă. Multe reguli le-am impus noi înșine, ca spre final, oamenii să fie fericiți că au venit să se roage în fața lui Dumnezeu. Închinarea nu se face prin televizor, nu are același efect”, ne explică Laurențiu Murg.

Nemulțumirea a venit și din partea Păstorului Bisericii Penticostale Române Elim din Chicago, Cristian Ionescu, care a adresat un mesaj oficial autorităților statului Illinois și orașului Chicago în urma tentativelor eșuate de a avea o întrevedere cu aceștia pentru a trata problema bisericilor discriminate.

Cu o parte a gurii ați spus că ne veți educa în obediență, dar apoi, cu cealaltă parte, încercați să ne amenințați să devenim obedienți! Atât timp cât noi am urmat îndrumările dumneavoastră științifice pentru a salva vieți, nu noi trebuie să respectăm Legea, ci voi înșivă : politicieni, polițiști, funcționari publici care au depus jurământul de a proteja Constituția mai înainte de toate!”

Biserica Penticostală Română „Philadelphia”, Chicago

Într-o decizie emisă pe 2 mai 2020, Curtea de Apel din Circuitul Șase a emis o interdicție împotriva Guvernatorului din Kentucky, Andy Beshear, mustrând tratamentul inegal aplicat bisericilor prin ordinele sale COVID-19. Petiționarii din Chicago sunt la fel de optimiști că și în Illinois li se va face dreptate, iar enoriașii vor putea să se închine liber Divinității.

Totodată, avocatul Miheț a amintit că amenzile în Illinois pentru nerespectarea regulilor și restricțiilor COVID 19 pot fi nu doar usturătoare, dar prevăd și privarea de libertate. „Am obținut deja o victorie semnificativă pe acest caz în aprilie, când, după arestarea ilegală a pastorului Rodney, guvernatorul din Florida, Ron DeSantis, a intervenit și a declarat că toate serviciile bisericii sunt „esențiale”.

Amintim că numărul de cazuri COVID-19 din Illinois a trecut de 90.000, potrivit oficialilor din domeniul sănătății. Ngozi Ezike a anunțat 2.432 de cazuri noi de boală coronavirusă în Illinois pe 10 mai, inclusiv 130 de decese suplimentare. Aceasta aduce numărul total de cazuri la 90.369 și 4.058 de decese.

Comentează