George Roth: Tehnologiile IT pentru coronavirus riscă să controleze omenirea

397
Spherik Accelerator with George Roth

George Roth, Consulul Onorific al României în San Francisco, este și senior manager la una dintre cele mai importante companii al unicornului românesc, UiPath. Izolarea o privește ca pe un factor pozitiv, fapt ce ne unește mai mult pe platformele online, însă noile tehnologii nu ar trebuie să fie un factor de abuz și de putere asupra drepturilor omului. 

Natalia Ghilașcu: Cum vedeți starea de lucruri din România și cum vă simțiți în această izolare socială? 

George Roth: Am observat că mulți dintre colegii români au inițiat deja portaluri interesante cum ar fi “Auzim de bine”, lucruri care ne vor ajuta să fim optimiști în întreaga perioadă a acestei crize. Această izolare o privesc ca pe o unificare socială extraordinară, adică vorbesc cu oameni cu care nu am vorbit de ani de zile din toată lumea. Datorită acestui internet, se va dovedi că este cel mai important lucru care există în lume pentru noi. Toate societățile, diaspora s-a unit. Eu sunt conectat cu România și cred că înființarea organizației Romanian United Fund a avut un impact extraordinar.

Nici guvernele din America și nici din România nu vor rezolva problema, trebuie să ne descurcăm pe cont propriu, să fim conectați tot mai mult pe rețelele online. Dacă ai nevoie de ceva ajutor în orașul tău, să poți pune un anunț și oamenii sau ONG-urile să te poată ajuta.

Sunt foarte multe firme mici în România care produc echipamente de protecție, prin această infrastructură se creează această piață, iar organizațiile mari vor merge strategic. De exemplu, una din ele cu care sunt în contact este Funky Citizens, care a preluat într-un fel coordonarea fabricării de ventilatoare în România.

Ei au obținut licența de la firma „Medtronic”, care vor produce aceste ventilatoare după
formula pe care si firma „Tesla” a folosit-o. De exemplu, după ce au preluat mecanismul, s-a făcut acest consorțiu al firmelor Renault si Ford., care vor produce aceste ventilatoare după formula produselor de firmă „Tesla”. De exemplu, după ce au preluat mecanismul, s-a făcut acest consorțiu al firmelor s-a făcut acest consorțiu al firmelor Renault și Ford. Astfel, „Funky Citizens” vrea să doneze spitalelor 10 roboti autonomi de sterilizare fără contact și 50 de dispozitive non-autonome de sterilizare pentru a-i ajuta să facă față noului coronavirus și mai ales bacteriilor multi-rezistente și fungilor.

Modulab, un laborator de cercetare din Bucuresti, care vrea să realizeze cât mai rapid soluția de sterilizare și dezinfectare prin razele UV-C, care distrug atât bacteriile, cât și virusurile precum noul coronavirus.

Asta ar însemna ca România să fie una dintre țările producătoare de aceste echipamente și să nu fie nevoită să cumpere din exterior. La ora actuală, urmăresc și în Statele Unite sunt comenzi de ventilatoare și lumea le ia la graniță. Statele Unite a competiția între state ca să achiziționeze ventilatoare, când California deja le are, dar că plătesc mai mult e o tâmpenie totală.

Important este ca dacă poți să te reprofilezi, și mai ales cu această tehnologie extraordinară care există, 3D printing, ne va salva pentru că, practic, poți să produci orice. Există sute și mii de firme în România care folosesc această tehnologie pentru volumul de producție mic și se pot reprofila foarte rapid. Mi se pare un lucru extraordinar atunci când importurile din România prevalează asupra producției, deci nu mai poate fi dependentă atât de mult de această competiție.

Tehnologiile IT pentru coronavirus pot să controleze lumea abuziv

Noile tehnologii informaționale, inițiative ale diasporei americane, producerea ventilatoarelor românești ne vorbesc despre o schimbare în lumea medicinii. Invitat special – @George Roth, Consul Onorific al României în #SanFrancisco. www.HORAinAmerica.com/Abonamente

Posted by HORA in America on Saturday, April 4, 2020

Natalia Ghilașcu: Mi se pare un lucru foarte straniu că în România lucrurile stau mai bine. Eu vin din Republica Moldova, unde medicii sunt cei mai afectați de acest virus și contactează virusul foarte repede în acest sens. Probabil că nu s-au făcut trainingurile necesare pentru medici sau că nu au acest necesar pentru protectie maximă.

George Roth: Lumea este nepregătită pentru a lupta cu acest virus și nu numai România. Uite în Statele Unite, uite în Italia, avea unul din cele mai bune sisteme medicale din lume. 100 de medici și oameni din prima linie au murit. Azi am văzut știrile, lumea, din păcate nu a fost pregătită pentru așa ceva, știu că se critică și România. În spitalele din New York am văzut poze în care medicii se îmbracă în pungi de gunoi.

Sunt convins că după ce se termină criza asta, sănătatea va deveni prioritatea numărul unu. Partea asta de combatere a unei pandemii este cu totul altă magnitudine, dar lumea se va schimba. E clar că soldații noștri sunt medicii. Așa cum spun medicii, ne trimiteți la luptă fără arme și fără gloanțe. Misiunea noastră este să stăm acasă, să avem grijă de noi înșine pentru că având grijă de noi înșine avem grijă indirect și de medici.

Țin minte că bunica mea care a murit demult, se lupta cu gripa spaniolă. Tata îmi povestea că s-a pornit gripa spaniolă din 1918 de după război. După ce se infectase, stătea acasă și o îmbăta de dimineață până seară, îi dădeau o groază de alcool și dormea toată ziua. Și dacă scăpa, era bine-meritat tratamentul. Așa bunica a scăpat și a trăit până la 80 de ani.

Am citit ieri un articol de la un om de afaceri din Românie care scrie o scrisoare deschisă către președintele Iohannis în care îl roagă să deschidă afacerile. Deci, este o iresponsabilitate și sunt mulți din aceștia și în Statele Unite. Uită te la grupul de opt state republicane care nu și închid granițele statului. Ei nu înțeleg că iresponsabilitatea asta tpoate să pericliteze toată lumea.

Natalia Ghilașcu: George cunosc foarte bine că ați contribuit mult la dezvoltarea tehnologiilor informaționale. Chiar și platforma cu care vorbim este dezvoltată de Uipath
folosind o platforma Open Source JITSI, www.simple-meeting.com. Cum noile tehnologii vor putea să aduce un impact? Știu că Guvernul francez se gândește să folosească telefonia mobilă ca să combată coronavirus prin intermediul unei aplicații, care ar putea să identifice sau să alerteze francezii când există un risc de contaminare în apropiere. Aceste lucruri sunt adevărate?

George Roth: Din păcate, aceste probleme sunt foarte spinoase. Sper că ați urmărit filmul “Oglinda Neagră”. În China deja există o asemenea aplicație, chinezii forțează lumea să-și instaleze aplicația. Astfel, ei detectează unde te afli, dacă ieși din casă, vine poliția și te arestează pe loc. Nu poți să folosești un aparat ca acesta într-un stat democratic. Gândește-te ce va urma după asta. Vă dați seama dacă te duci la magazin și vezi o alertă: “Fii atent că ăsta a avut coronavirus”, lumea va reacționa foarte răutăcios. Fiecare utilizator trebuie să introducă niște date despre sine.

Deci, dacă știi adresa și ai o bază de date care îți spune cine se află în jurul tău și se cunoaște că ai fost testat pozitiv cu coronavirus, oamenii vor fi precauți. Vor cunoaște că persoana vine dintr-un bloc și în apartamentul de lângă tine este un medic din New York care a fost afectat. Cum vei reacționa la aceste date?

Intervine problema socială și a drepturilor omului, din păcate, foarte mulți dictatori și oameni cu tendințe dictatoriale profită de această situație ca să obțină un control total asupra comportamentului oamenilor, deci problema este extrem de spinoasă. Părerea mea este că soluția asta de a proteja poate fi folosită cu alt scop.

Am înteles că prin intermediul lui Mihai Lehene, care a pus această inițiativă excepțională de a susține spitalele din românia, mai mulți români aderă la această platformă și poate să susțină orice inițiativă din domeniul sănătății și nu numai. Diaspora devine un factor important acum, poate să contribuie mai mult ca niciodată în orașele de unde provin.

Problema foarte importantă este ca politicienii să stea deoparte și să nu interfereze cu știința, pentru că am văzut și în Statele Unite modul în care se introduce confuzie prin prin idei absolut controverse, opuse între oamenii de știință și politicieni. Oamenii de știință trebuie să coordoneze și să ofere sfaturi politicienilor să implementeze aceste idei.

Comentează