Diaspora din SUA a demarat o campanie de susținere a start-up-ului viziere.md

336
https://www.facebook.com/donate/2576962662574038/
Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui start-up din România. Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat inițiativei (viziere.ro) de a produce și dona viziere sistemului medical din Moldova.

La Chişinău sunt două astfel de ateliere, unde sunt confecţionate protectoare pentru medici, iar cei care le produc au creat şi o pagină pe internet, www.Viziere.md unde oamenii pot plasa comenzi. Cei interesaţi pot dona materie primă ori mijloace băneşti pentru achiziţionarea şi confecţionarea obiectelor atât de necesare medicilor, poliţiştilor, salvatorilor, dar altor persoane expuse pericolului în perioada pandemiei.

Acum inițiativa moldovenilor a ajuns și în vizorul diasporei româno-americane din Chicago, iar prin intermediul Romanian United Fund, se vor colecta 10.000 USD, bani care vor merge nemijlocit la producerea a circa 15.000 viziere pentru medicii moldoveni.

Vizierele sunt produse din PET-G, ce acoperă fața și sunt donate cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților sau persoanelor suspecte cu virusul COVID-19.

Vasile Braga, directorul executiv al Asociației COR afirmă că, după ce acest model de producere a dat rezultate în peste 20 de orașe din România, această inițiativă este un răspuns creativ și necesar societății în perioada pandemiei COVID-19.

„Asigurarea securității și sănătății este prioritatea numărul unu astăzi a tuturor. În doar 2 zile, peste 15,000 de viziere au fost comandate prin intermdiul sitului vizire.md, iar în câteva ore am reușit producerea a 850 de viziere”, afirmă Vasile Braga.

Prototip de vizieră care este confecționată în atelierele din Moldova

În plină criză de echipamente de protecție cauzată de pandemia provocată de noul coronavirus, un alt antreprenor din Anenii Noi produce viziere gratuite pentru medicii din ţară. Acestea sunt un scut de protecţie pentru faţă din plastic, material ieftin şi ușor de găsit. Se fabrică în doar 15 minute cu tot cu printare, decupare, dar şi asamblare.

Igor Hîncu a pus pe pauză pe ocupaţia sa de bază, confecţionarea jucăriilor eco, pentru a da o mână de ajutor medicilor, poliţiştilor, şi nu doar. Prototipul l-a primit de la colegii de peste Prut. „Procesul este destul de simplu, mai simplu decât a-i produce jucării, materia este un fel de plastic care se numeşte PET G. Concomitent se printează opt scuturi de protecţie, cam 13 minute.”

Antreprenorul a reuşit deja să livreze peste 300 de ochelari de protecţie Spitalului din Leova, Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău, Orfelinatului din Hâncești, iar în aşteptare sunt şi alte instituţii medicale.

„Până la ora actuală pe viziere.md au fost făcute peste 700 de comenzi, iar numărul solicitărilor depăşeşte cifra de 15 mii pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea şi nevoia este destul de mare, de aceea fac apel la oamenii care au astfel de utilaje, să se mobilizeze, să ajute cum pot ei.”

Natalia Ghilașcu, redactorul revistei HORA in America, a inițiat campania pentru colectarea fondurilor prin intermediul Romanian United Fund, care sprijină multe start-up-uri în această perioadă de criză. „Privesc în fiecare zi știrile americane și chiar mă gîndeam cum aș putea oferi și eu o mână de ajutor celor de acasă. Când am aflat despre acest hub, am exaltat și m-am gândit că este o oportunitate nemaipomenită. Poate în acest fel, cei dragi din Moldova se vor simți mai protejați”.

Amintim că Ministerul Sănătății din R. Moldova a confirmat 36 de cazuri de infectare a lucrătorilor medicali cu coronavirus. Printre bolnavi sunt 9 medici, 19 felceri și asistente medicale, 7 infirmiere și un șofer de ambulanță. Un medic care lucra la Serviciul de Urgență a murit pe 27 martie, find răpus de COVID-19.

Comentează