Moldoveanca de la Project Runway și-a deschis o nouă colecție de rochii în SUA

1070
sursa: kheops13.com

 

sursa: www.kheops13.com
Victoria Cocieru, designer

Victoria Cocieru s-a născut în satul Lunga din Moldova. Pasiunea ei din copilărie era să coase rochii pentru păpuși, ca mai apoi să meargă la școala de pictură, iar mai apoi la cea de design vestimentar din Moldova. Primele sale lucrări se înscriu marilor brand-uri: Armani, Burberry, Max Mara și Guess. Și-a lansat propriul brand, Kheops în 2011. În Los Angeles a îmbrăcat vedete ca Patricia Zavala, Anne Marie Hong, Jena Frumos, Rio Summers, Binta Dibba, Elyfer Torres și Manu Manzo, Annie Le Blanc. 

După câteva încercări, anul acesta i-a adus șansa să participe la Project Runway, acolo unde a cunoscut redactorii Elle și Vogue Elleine Welterouth, designerul anului Brandon Maxwell și modelul Karli Kloss. Victoria însă nu se oprește aici, iar anul 2020 va fi și mai productiv.

Doina Calcea: Dragă Victoria, unde ai copilărit? Ce pasiuni aveai în copilărie? Și ce visai să fii când vei fi mare?

Victoria Cocieru: Eu sunt din satul Lunga, și consider că am avut copilăria perfectă, simplă și fără pretenții, cu mulți copii în mahala, cu zburdat până seara târziu. Îmi plăcea mult să fac haine la păpuși, dar nu prea să mă joc cu ele. Visam să fiu mireasa lui taticu. Evident am crescut mai mare și deja mă vroiam savant. Deși distrugeam toate hainele de mică, am înțeles că voiam să fiu designer mult mai târziu.

D.C: Cum a început pasiunea pentru haine?

V.C: Eu de mică iubeam să modific absolut orice haină atingea mâna mea, dar nu îmi dădeam seama ce legătură pot avea eu cu asta pe viitor. Deja fiind mai mare, am început să fac pictură, timp de 5 ani ca să pot da examenul la design industrial; așa a început povestea.

sursa: kheops13.com

D.C: Ai avut success în Republica Moldova. Cum ai ajuns în SUA? Cât de greu a fost să lași totul în spate și să începi de la zero?

V.C: Well, că a fost greu și încă este, e să nu zici nimic. Știu că pe instagramul meu pare totul colorat, ușor și frumos, dar e extrem de greu. Evident, luând comenzi aș putea să mă întrețin și să fiu ok cu atât, dar eu vreau mult mai mult de-atât și deja în așa caz se fac jertfe enorme, și mă refer la Dan care mă susține și mă ajută cu tot sufletul lui. Deci sigur, nu mai există bărbat ca el. De aceea, eu știu că o să reușesc, trebuie să scoată cumva el investiția.

D.C: Primul contact a fost cu orașul Seattle. Cum a te-a primit orașul? 

V.C: Seattle m-a primit bine, ploios și lipsit de industria de fashion. Ne-am promis că peste doi ani ne mutam și exact așa a fost. LA deja e altceva.

D.C: De ce v-ați mutat în Los Angeles? Cum a primit LA colecțiile? 

Colecțiile Victoriei Cocieru

V.C: Eu eram însărcinată în 8 luni și mi-am zis că dacă mai stau în Seattle după ce nasc, sigur îmi ies din minți, e un oraș frumos însă nu pentru domeniul meu de activitate. LA e locul unde aș vrea să trăiesc tot restul vieții mele, îl ador, dar totul e mai concentrat aici, competiția mare, trafic mare, cheltuieli mari, senzația că toți se fugăresc după ceva, unde e bine, vrei să devii mai bun.

D.C: Cât de dificil este să fii designer în SUA unde concurența este aprigă?

V.C: E greu, după atâția ani de încercări, cu investiții treptate, am ajuns la concluzia că dacă vrei să ajungi undeva departe trebuie să riști cu ochii închiși un pic și cu o frică enormă, dar doar așa eu cred că se merită. Aici puterea conexiunilor, persoanelor care le cunoști uneori e mai importantă decât ce investiții deții la moment.

D.C: Cărui public te adresezi?

V.C: Femeilor la sigur, foarte sociale și nu foarte modeste, în sensul bun al cuvântului.

D.C: Ce celebrități îți poartă creațiile?

V.C: Anne Marie Hong (stilista Arianei Grande), Miss USA Internațional 2019, Patricia Zavala ( este hostess, una din cele mai populare jurnaliste ce a intervievat vedetele de top), Jena Frumos (influencer 3m followers), Rio Summers și Binta Dibba (American Next Top Model), Elyfer Torres și Manu Manzo (cântărețe), Annie Le Blanc (este boom-ul noii generații, cântăreață de nivelul Miley Cyrus când era adolescentă) și multe alte personalități.

D.C: Cum ai ajuns să faci parte din proiectul Project Runway?

V.C: Am aplicat după câteva luni de când am ajuns în America, engleza mea era groaznică, oricum trecusem în semifinalele castingului. În anul când eram însărcinată cu Christian, am mai aplicat, și am zburat pentru finală castingului în Los Angeles, am ascuns sarcina și am fost selectată ca participantă. Am fost nevoită să le zic de sarcina căci era totuși un loc cu prea mult stres și presiune pentru o gravidă. Deja am încercat odată anul acesta și am trecut.

Victoria Cocieru, designer

D.C: Cum a fost experiența? Ce ai învățat nou? Ce conecții ai făcut în urma acestuia?

V.C: Asta e cu siguranță o experiență unică. Am avut șansa să întâlnesc într-un singur loc cele mai importante nume din industria fashion, și în plus, să primesc sfaturi de la ei. Au fost mulți doar în juriu: redactorul Elle, Nina Garcia, redactorul Vogue, Elleine Welterouth, Brandon Maxwell designerul anului și Karli Kloss una din modele de top actuale.

D.C: Cum plănuiești să-ți evoluezi brand-ul?

V.C: Risc cu ochii închiși. Am găsit un partener/investitor cu care o să investim împreună. Este una din cele mai deștepte minți pe care le-am cunoscut. Eu voi gestiona toate proiectele de fashion și creative management și ea – partea de business development. E moldoveancă, Mariana Badia. Deocamdată cam așa, nu vreau să vorbesc prea mult despre ce încă nu este realizat.

Comentează