Saltul unui arădean în Chicago, de la $70 de buzunar la afaceri de milioane

2141
Nathan Juncan, om de afaceri
Nathan Juncan alături de echipa sa, AirChicago

Nathan Juncan, cel de-al doilea investitor/fondator și președintele companiei Air Chicago Jet Card, s-a lansat într-o afacere inovatoare și destul de profitabilă pe piața aeriană americană. După o experiență de circa 15 ani în dezvoltarea propriilor afaceri, românul este convins de potențialul noii companii, relatează HORA in America. 

Cu două decenii în urmă venise în SUA cu doar 70 de dolari în buzunar, iar astăzi și-a împlinit cunoștințele și talentul considerabil pentru a-și realiza visul, acela de a oferi servicii de călătorie accesibilă cu un jet privat.

Nathan s-a născut în Arad, în 1979, și a emigrat în S.U.A. în 2001. A fost educat în România și are o diplomă în marketing. Pe lângă faptul că este un antreprenor de succes, este și un împătimit parașutist profesionist. Îi plac la nebunie salturile cu parașuta. Noua aventură a lui Nathan Juncan este să gestioneze Air Chicago Jet Card, o companie de foarte mare succes în transportul aerian, lansată acum un an în Chicago. Air Chicago este acum o companie privată evaluată la 15 milioane de dolari, cu birouri în Wheeling, IL la Chicago Executive Airport.

Înainte ca să ajungă la această performanță, a trăit o istorie similară multor imigranți ambițioși, care știu să folosească oportunitățile americane în afaceri de amploare rapide. În 2001, ajuns în SUA, arădeanul și-a dat bine seama că, dacă se întoarce în România, nu va putea să-și îndeplinească visul pentru o viață mai bună. Cu atât mai mult, aici și-a cunoscut soția, o româncă din Craiova, care i-a dăruit doi copii. 

Inițial, la cei 21 de ani, se gândea să acumuleze niște bani de buzunar. A experimentat toate joburile posibile pe care le poate lua un imigrant necalificat: s-a angajat la o companie de construcții, apoi a muncit casier pentru tura de noapte. Aici a întâlnit un patron generos, care în scurt timp, l-a avansat în funcția de manager la stațiile sale de alimentație și reparație a mașinilor. După trei ani, s-a angajat la o fabrică de geamuri, tot în calitate de manager. Le asambla și le monta acasă la clienți. De la 18 angajați, compania a ajuns la 65, și cum majoritatea erau mexicani, Nathan a fost nevoit să învețe și spaniola. 

www.airchicago.com/jet-cards/

Tânărul a trăit și emoțiile recesiunii americane, oamenii își pierdeau casele, iar afacerea cu geamurile a eșuat pe piața de Real Estate. Nu a stat mult pe gânduri și a decis să-și încerce puterile la volanul unui camion. La acel timp, afacerile de transport erau mult mai sigure, așa că în 2007, după ce a obținut licența CDL, și-au procurat un camion. Munca de șofer l-a ajutat mult să înțeleagă cum funcționează afacerea. 

“Nu mi-am dorit să fiu șofer de camion, dar anume acest rol m-a ajutat să învăț meseria, cum lucrează agenții, cum se preiau comenzile. Am prins mai apoi un contract cu marele brand “Harley Davidson”. Afacerea mergea foarte bine, pentru că prețul camioanelor era mic, iar în doi ani aveam deja 16 camioane”, își amintește Nathan. În cele din urmă, Nathan și-a crescut afacerea de la un camion la peste 80 în doar 8 ani. “Livram echipament de motociclete; nu dormeam nopțile, pentru că trebuia să înlocuiesc unii șoferi, comenzile erau foarte serioase, numărul lor a crescut și așa ne-am ridicat”. 

Până anul trecut, când a venit timpul să-și pună multe întrebări despre acest business, după ce “Tesla” a lansat truck-uri pe baterie, iar mulți șoferi deveneau “self-employed” pe propriile lor camioane. Între timp, a învățat la școala online de management în afaceri la Universitatea Harvard din Cambridge, unde a avut norocul să întâlnească oameni foarte deștepți. Câțiva colegi l-au invitat să fie consilierul lor de afaceri în aviație. 

Sunt un împătimit al zborului, sunt parașutist. Am fost frapat de conceptul nou de afaceri, iar nici în două săptămâni de negocieri, am decis să mă alătur echipei, acum un an. Am investit și propria mea parte de bani în Air Chicago. Compania are mai multe subdiviziuni, Air Chicago Holding, Jet Card”. 

De la un proiect de dezvoltare, Dave Koch, CEO și fondatorul companiei i-a propus să devină președintele companiei Air Chicago Jet Card, care se ocupă de servicii de zbor private. Creșterea numărului noilor membri și a clientelei cu oameni de afaceri a fost principala provocare pentru a le demonstra că această idee merită atenția și investiția clienților.  

Dacă închiriați un avion privat în Hollywood, puteți contacta orice companie care deține sau arendează avioane cu zece locuri, pentru care trebuie să scoateți din buzunar 25.000 dolari. Nathan are un partener de sprijin: Dave Koch, care a lucrat în aviație circa 55 de ani, are o experiență de pilot la United Airlines, space shuttle la NASA și este un vizionar experimentat. “La Air Chicago, vrem să demonstrăm noul nostru concept: adunăm oameni de afaceri care zboară din Chicago. Am calculat că 10 mii de oameni iau zilnic zborul din Chicago spre NYC, din aceștia, 1,5% zboară în categoria business cu $1.500 pentru un loc”. 

După ce au pus afacerea pe roate, ei au devenit ținta noii companii: oamenii de afaceri își iau un bilet cu câteva zile înainte de zbor. “Suntem foarte prezenți pe media americană și ne propunem să atragem mai mulți membri, care trec o selecție. Facem un “background check”, pentru că nu deținem puncte de Securitate la îmbarcarea în avion.

Nathan Juncan, om de afaceri

Dacă rezervăm zborul la șapte dimineața, avionul te așteaptă pe pistă cu cinci minute înainte de zbor. Comoditatea e că acum clientul și-a parcat mașina aproape de pistă și a intrat în avionul privat fără să aștepte ore în șir la aeroport. Într-o oră și jumătate am ajuns la New York City. Aterizăm pe pista din White Plains, o suburbie din New York.

Cu express train, în 30 minute, ajunge la locul de destinație. La ora cinci seara, după ce a reușit să ajungă la toate întâlnirile planificate, a urcat din nou în avionul care îl așteaptă pe pista privată la ora șase seara, iar în câteva ore se întoarce în Chicago. Avem licența de la Administrația Aviației Americane pentru avioane care au 8-14 locuri. Costurile de zbor se stabilesc în funcție de numărul de pasageri.

În loc de $25.000, prețul pentru un zbor de o oră cu un avion privat, costă $2.500 tur-retur. Oamenilor de afaceri le place conceptul, nu pierd timp cu punctele de securitate, și achită același preț pe care îl plătesc companiilor aeriene tradiționale. Noi lucrăm cu persoane care au funcții și roluri de conducere în marile companii din Chicago. Clienții care devin membri se califică dacă demonstrează un venit de 400 mii dolari pe an și planifică să zboare de câteva ori pe lună”. 

Membrii care susțin această afacere pot testa mai întâi gratuit ideea de zbor privat. Cei care se califică sunt scutiți de orice taxe pentru o perioadă de probă de 90 de zile, apoi plătesc o taxă anuală de $500, apoi prețul pe o oră de zbor, echivalentul unei rute între Orașul Vânturilor și New York, care ajunge în jur de 2.000 de dolari. 

Crede în cheia succesului și că aceasta se datorează oamenilor cu care lucrează. “Angajații sunt cel mai important lucru într-o companie de succes, respectându-ți angajații și având grijă de ei, nu ai cum să nu fii de succes”, ne mai spune Nathan. Omul de afaceri are visuri mari, se gândește să dezvolte același model și pentru alte orașe americane, idee care va fi în competiție cu multe alte companii similare, care s-au lansat în zbor. Așa cum călătoriile și pasiunea pentru vacanțe a multor americani bogați sunt în vogă, ideea acestei afaceri nu are niciun temei pentru zbor frânt. 

Comentează