„Mămăliga de Aur” adună comunitatea de moldoveni în Miami

460
Organizatorii evenimentului "Mămăliga de Aur", Miami

Cu dor de casă și drag pentru tradiții, mai mulți tineri au pus la cale un festival dedicat basarabenilor din Miami. Prima ediție a Mămăligii de Aur s-a dovedit a fi un adevărat success și a adunat peste 100 de invitați. Ediția din acest an vine cu muzică populară, activități pentru o copii, mâncare tradițională, expoziție de croșetări și, desigur, o HORĂ încinsă îm Oleta River State Park

Dragă Victoria Costovici, sunteți deja la cea de-a doua ediție a Festivalului Mămăliga de Aur din Miami. Ce doriți să promovați prin acest eveniment?

Victoria Costovici: “Mămăliga de Aur” este mai mult un eveniment „de familie” decât unul pretenţios. Aşa s-a întâmplat că în 2018 am realizat că noi avem o familie mare, aici în Miami. Scopul principal al acestui eveniment este să (re)îndrăgostim Moldovenii stabiliţi în Florida de tradiţiile noastre dar şi cel de a promova tradiţiile Republicii Moldova şi a forma o comunitate mai unită şi prietenoasă aici în Miami. 

Organizatorii evenimentului „Mămăliga de Aur”, Miami

Se ştie foarte bine că avem o diasporă unită în Chicago, Sacramento, Seattle sau New York şi la prima vedere poate părea că noi, aici în Florida nu suntem chiar atât de mulţi. Aşa am gândit şi eu când m-am mutat aici. Însă datorită evenimentelor culturale la care am participat dar şi pe care le-am organizat în decursul acestor ani, am observat că suntem o comunitate destul de mare şi nicidecum mai puţin importantă decât în alte oraşe. 

Noi toţi suntem diferiţi, şi fiecare face altceva – însă ne uneşte acelaşi dor puternic de casă. Mai mult decât atât, aşa am cunoscut bucătărese care gătesc cele mai bune sarmale şi plăcinte în Miami, avocaţi cu care poţi vorbi aceeaşi limbă, stomatologi, cântăreţi, mecanici, agenţi de asigurare, croitorese şi putem spune că „avem de toate”, iar noi chiar dacă ne aflăm departe de Moldova, preferăm să consumăm local. Din serviciile alor noştri, că aşa se pune, prietenii sunt cei care primii ar trebui să îţi cumpere produsele.

N.G: Care au fost emoțiile precedente ale membrilor din comunitatea din Florida, din ultimii ani, și ce vă propuneți să realizați diferit în acest an?!

V.C: Ediţia №1 a Mămăligii de Aur s-a dovedit a fi un adevărat succes şi a adunat peste 100 de invitaţi. Ediţia din acest an vine ca un răspuns la nenumăratele solicitări din partea celor care au fost prezenţi anul trecut, dar şi a celor care din diferite motive nu au putut ajunge la Mămăliga de Aur 2018. Dacă anul trecut am fost plăcut surprinși de numărul celor prezenţi, anul acesta am trecut „în etapa următoare” şi suntem pregătiţi să găzduim şi mai mulţi compatrioţi.

Farmecul „Mămăligii de Aur” este că noi nu facem concert; noi organizăm un eveniment la care în loc să stăm la masă să ne uităm la un artist, noi ne uităm şi vorbim unii cu alţii. Muzică populară, avem! Activităţi pentru copii, o sumedenie! Mâncare tradiţională – pentru toată lumea! Expoziţie de Handmade – avem! Horă – în program! Am pregătit totul pentru o atmosferă ca acasă, şi desigur pregătim cea mai mare mămăligă din SUA.

N.G: Cum vă reușește să adunați artiștii, oamenii de afaceri, de cultură și sponsorii care să susțină evenimentele culturale din SUA?!

V.C: Dacă la evenimentul de anul trecut am organizat totul cu puterile noastre, anul acesta putem spune că ne-am bucurat să vedem cât de gata să sară în ajutor sunt moldovenii. Cum ne reuşeşte? Foarte simplu, noi nu am mers pe principiul „cere şi ţi se va da” ci pe „întreabă un prieten”. Nouă nu ne este frică să primim „Nu” ca răspuns, iar de regulă şi oamenii de afaceri şi cei de cultură sunt destul de deschişi în susţinerea evenimentelor, pentru că după cum am mai spus, pe toţi ne leagă acelaşi dor… Dorul de Moldova.

N.G: Crezi să moldovenii sunt suficient de uniți pentru cauze sociale, într-o țară unde timpul costă bani?!

V.C: Dintre calitățile bune, majoritatea moldovenilor spun că sunt harnici, primitori, ospitalieri, săritori la nevoie și veseli când e vorba de petreceri. Da, așa e! Eu cred că momentele în care moldovenii nu sunt uniți, sunt cele în care ei îmbracă o mască și își construiesc un perete protector pentru că s-au ars vreodată. Dar atunci când vine vorba despre o cauză socială nu cred că există o inimă de moldovean care să rămână neatinsă.

N.G: Ce înseamnă pentru tine să ai o inimă unde Moldova are un loc primordial?!

V.C: Eu mă mândresc cu faptul că am crescut fugărind gâştele pe toloacă, că am stat pe prispă, am scuturat covoarele acelea frumoase cu uzoare, că aduceam lemne pentru vatră şi aşteptam cuminte ca mama să scoată mămăliga din cuptor..  iar scuturatul nucilor în toamnă era jocul meu preferat. 

Toate aceste momente, aparent banale, m-au crescut şi m-au transformat într-un om cu bun simţ şi de ce nu, într-o gospodină bună. Moldova are un loc aparte în inima mea, iar nostalgia momentelor enumerate mai devreme, este transpusă în evenimentele gen „Mămăliga de Aur”.

Cei care ar vrea să contribuie cu o donație, să-și dedice timpul sau să facă muncă voluntară pentru organizarea acestui festival, cum o pot face?!!

Suntem deschiși și foarte bucuroși în a ne lărgi echipa. Ne puteți contacta pe email [email protected] pe pagina de facebook a evenimentului www.facebook.com/mamaligaevents  sau la telefon +1(347)637-9358.

Comentează