Festivalul cultural “Inima mea e MOLDOVA” își deschide ușile pe  24 august

634
Festival moldovenesc "Inima mea e Moldova", Chicago, ediția I
Festival moldovenesc „Inima mea e Moldova”, Chicago

Cel mai memorabil festival cultural care a răsunat în Chicago a fost “Inima mea e Moldova”, și pe bună dreptate, aici s-au adunat sute de moldoveni să-și aducă aminte de casă. Ion Roga, inițiatorul acestui eveniment, se mândrește cu faptul că aduce un colț de Moldova în SUA. Festivalul „Inima mea e Moldova” unește trei ani la rând diaspora din SUA. Mai mulți moldoveni stabiliți în America, pentru o zi, își vor da întâlnire în “Orașul vânturilor”, într-o atmosferă plină de tradiții și bucate românești, relatează HORA in America.

Pe 24 august, sute de români sunt așteptați și anul acesta la cea de a treia ediție a minunatului festival, iar dacă veți fi în Chicago în această zi, organizatorii vă îndeamnă să rezervați în calendar acest eveniment. 

Ion Roga la Festivalul moldovenesc „Inima mea e Moldova”, Chicago

Ion Roga este interpretul care nu își imaginează viața fără muzică, îndeosebi cea populară. S-a născut într-o familie unde muzica lăutărească a fost mereu auzită în casă și apreciată. Înainte de a ajunge în Chicago, Ion Roga nu a făcut o decizie ușoară, iar chiar dacă este departe de locurile natale, îi unește și îi predispune pe toți să petreacă o sărbătoare de suflet.

Atunci când cântă, își alină sufletul, iar portul național îi reprezintă dragostea față de neam. Oriunde s-ar afla, tânărul moldovean atrage după el tradițiile, folclorul, iar în Chicago se simte mult mai împlinit când știe să le promoveze cel mai bine la evenimentele organizate pentru comunitatea de moldoveni.

Natalia Ghilașcu: Dragă Ion Roga, sunteți deja la cea de a treia ediție a Festivalului moldovenesc din Chicago, „Inima mea e Moldova”. Ce doriți să promovați prin acest eveniment?

Ion Roga: Festivalul “Inima mea e Moldova” unește numeroase obiceiuri și tradiții, datini și credințe. Dorim să oferim posibilitatea celor plecați să se simtă ca acasă. Neamul moldovenesc este bogat în tradiții care ne ajută să devenim deosebiți și unici. În acest fel, susținem poporul nostru și încercăm să adunăm lumea de la mic la mare la această sărbătoare. 

Festival moldovenesc „Inima mea e Moldova”, Chicago, ediția I

N.G: Care au fost emoțiile membrilor din comunitatea din Chicago din ultimii ani și ce vă propuneți să realizați diferit în acest an?!

I.R: Comunitatea ne primește cu brațele deschise și așteaptă în fiecare an organizarea acestui festival. Cu siguranță că mai sunt multe lucruri care trebuie puse la punct, dar de fiecare dată, încercăm să fim mai buni și să oferim comunității un amalgam de emoții pozitive. 

N.G: Cum de reușiți să adunați artiști, oameni de afaceri, de cultură și sponsori care să susțină evenimentele culturale din SUA?!

I.R: Atât artiștii, cât și oamenii de afaceri sau de cultură, sponsorii, urmărim scopul de a promova tradițiile, muzica și portul popular în Chicago și alte orașe. În fiecare an, rândurile moldovenilor care susțin acest festival se lărgesc. Planurile noastre de pregătire încep cu un an înainte, pentru a avea timp necesar să organizăm și să prezentăm comunității un eveniment mai de amploare decât în anii precedenți. Ne bucurăm când, cu mare drag, își deschid ușile sponsorii, oamenii de afaceri, care ne sunt alături în toate edițiile și, cu siguranță, ne vor susține și în următorii ani.

Festival moldovenesc „Inima mea e Moldova”, Chicago, ediția II

N.G: Crezi că moldovenii sunt suficient de uniți pentru cauzele sociale, într-o țară unde timpul costă bani?!

Ion Roga: În opinia mea, moldovenii din comunitatea noastră pot să-și găsească timp pentru un astfel de eveniment. Desigur, am fi mult mai bucuroși să vedem lumea din întreaga țară, însă, după cum știm, nu toți își pot permite acest lux. Ne-am dori să reușim un festival care să dureze mai multe zile, pentru a oferi tuturor vizitatorilor posibilitatea să viziteze atât orașul, dar și să simtă atmosfera de la festival.

N.G: Ce înseamnă pentru tine să ai o inimă unde Moldova are un loc primordial?!

I.R: Chiar dacă sunt departe de țară și dorul de casă e mare, Moldova este și va rămâne mereu inima mea. Fiind gazda festivalului, mereu întâmpin invitații cu pâine și cu sare și un pahar de vin bun moldovenesc, așa cum îi stă bine unui adevărat gospodar. Oriunde aș fi pe acest pământ american, nu aș putea să uit… cum aș putea uita, Moldova mea?!

Comentează