Poveștile nasc povești de Ziua Universală a Iei în Chicago

303
o ie vie peste vreme, din Bistrita Nasaud, zona Caianul Mic, îmbrăcata de Georgeta Ana Rusu, a câștigat concursul celei mai frumoase ii autentice romanești
Ansamblul de dansatori „Hora” din Chicago de Ziua Universală a Iei

În Chicago, New York, Las Vegas, San Diego Washington DC, Miami, acolo unde locuiesc cei mai mulți români, culoarea, arta, bucuria, istoria, emoțiile, energia, vibrația româneasca a fost la tera putere! Românii din diaspora americană au sărbătorit  Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea pe 24 iunie.

IA este cea care a avut puterea de a anihila toate clivajele sociale, îmbrăcată cu aceeași mândrie de regi și de regine, dar și de țăranii români, ia și-a croit propriul drum în istoria identității românești, iar astăzi își cere locul în patrimoniul UNESCO.

Authentic Society for Language and Romanian Culture a dedicat Ziua Iei tuturor românilor împătimiți de tradiție. În popor, această zi mai este cunoscută și ca Sânzienele sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Diaspora de români s-a adunat în diverse orașe americane pentru mândria cu care purtăm astăzi IA, cu gândul la toți cei care au adus-o la viață, au păstrat-o, au conservat-o, au protejat-o șiau  îmbrăcat-o peste vreme, de la străbunici la bunici, de la Elisabeta Rizea pana la Regina Maria, de la Brâncusi pâna la Maria Tănase.

Expoziție de tablouri cu personalități românești

După binecuvântarea zestrei strămoșești și a sufletelor românilor de pretutindeni de către preotul paroh Ioan Lupescu, Excelenta Sa, Tiberiu Trifan, Consulul General al României la Chicago, a felicitat toți românii pentru perpetuarea tradițiilor românești în SUA.

Directorul de programe Alianța, Daniela Kammrath, a ajuns tocmai din Washington DC ca să fie prezentă la expoziția de fotografie “Regina Maria” – ambasadoare irezistibilă a istoriei și artei populare românești, realizată de profesorul Pepene Nicolae, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov. 

Seara a continuat cu un program artistic excepțional, oferit de ansamblul “Spicușorul” al Catedralei Sfinții Împărați Constantin și Elena, coordonat de Ion Titu, de îndrăgita solistă, Laura Sisu, și de ansamblul de dansatori “Hora”, condus de instructorul – coregraf, Gavril Rusu. Ansamblul aduce un suflu tânăr în comunitatea din Chicago și se distinge prin promovarea tradițiilor românești. Hora fetelor, jucată cu multa gingășie de tinerele din ansamblul “Spicușor” ne aduce aminte de dansul duios al florilor dintr-o minunata poveste de vară. 

Andra Peca ne-a spus povestea iilor gemene, cusute în comunitate. Vestea cea mai îmbucurătoare este ideea unei șezători la Chicago, care a prins contur printre românii din Chicago, așa că s-a lansat invitația tuturor celor interesați de a se alătura acestui nou proiect. Este minunat să protejăm ceea ce avem, să păstrăm zestre bunicilor și mamelor noastre, dar noi…ce facem pentru cei cei vin în urma noastră, cum le predăm ștafeta identității și patrimoniului imaterial al neamului romanesc?

o ie vie peste vreme, din Bistrita Nasaud, zona Caianul Mic, îmbrăcata de Georgeta Ana Rusu, a câștigat concursul celei mai frumoase ii autentice romanești

Talentul instructorului-coregraf Gavril Rusu și eforturile dansatoarelor, majoritatea fiind enoriașe ale Parohiei Ortodoxe Romane “Nașterea Domnului” din Chicago, s-au împletit fascinant cu dragostea pentru dansurile populare, considerate o comoară a neamului romanesc, ce se cultivă din generație în generație. “Hora” a pus în scenă reprezentații inedite la diferite festivaluri și evenimente din comunitatea românească.

Dansatorii de la ansamblul „Spicușorul”

Toți dansatorii ansamblului “Hora” au purtat propriile costumele, găsite din lăzile de zestre, costumele aparținând diverselor zone și regiuni ale României. Le-au îmbrăcat din dorința de a se înscrie în concursul iilor.

O ie vie peste vreme, din Bistrita Nasaud, zona Caianul Mic, îmbrăcată de Georgeta Ana Rus, a câștigat concursul celei mai frumoase ii autentice romanești. Participanții festivalului nu au plecat cu mâna goală, și-au luat suveniruri spre casă, creații handmade ale artiștilor locali, CL’s Handmade, Uliana, Adriana’s Creations, Gina’s Jewelry Boutique. Toate iile și țesăturile de preț au fost aduse de pe pământ românesc tocmai în Chicago. 

Ziua Universală a Iei în Chicago

Festivalul a fost organizat de Authentic Society for Language and Romanian Culture, în parteneriat cu Alianța și Stan Mansion, cu sprijinul Romanian United Fund, Transilvania Imports & The M Campean Real Estate Group Century21 SGR INC.

ALINA CELIA CUMPAN 

Comentează