Ansamblul de dans „Hora” din Chicago, un adevărat pașaport internațional

503
Ansamblul de dans din Chicago, "Hora"
Ansamblul de dans din Chicago, „Hora”

CHICAGO | DOINA CALCEA | Dansul popular poartă identitatea națională a unui popor, este o comoară cultivată din generație în generație, iar dansatorii de la Ansamblul “Hora” știu cu siguranță să o transmită mai departe. Să le cunoaștem povestea, începuturile și ce îi motivează să păstreze vii tradițiile populare, portul specific fiecărei zone, cântecul și dansul popular.

La sfârșitul lunii iunie 2011, la unul din picnicurile de Sf. Ilie, un grup de creștini au încins o horă în curtea Bisericii “Nașterea Domnului” din Chicago. Mai în glumă, mai în serios, s-au gândit că le-ar sta bine pe scenă.

Gavril Rus le-a devenit instructor de dans. Au învățat o suită din diferite zone ale țării, pe vocea Mariei Tănase. Repetițiile le organizau de două ori pe săptămână. Primul concert a avut loc în august în același an, la un festivalul pentru colectare de fonduri. S-au ales și cu primul costum alb-negru din zona Sibiu, pentru că a fost cel mai ușor de confecționat.

Fiecare dansator și-a adus contribuția la confecționarea costumelor. Pe scena festivalului, grupul de dans “Hora” a avut un succes răsunător. Bucuria din ochii publicului și aplauzele le-au dat mult curaj și dorință pentru a continua.

În cei opt ani de la înființare, au învățat mai multe dansuri populare din Ardeal, Moldova, Banat, Argeș, Sibiu, Dobrogea și au acumulat cinci costume confecționate din diferite zone. Când prietenii merg în România, întotdeauna mai completează colecția de costume cu câteva elemente din portul popular. Pentru dansatorii ansamblului “Hora”, dansul popular românesc este un pașaport internațional. Fiecare membru poartă un costum original din zona de unde își trage rădăcinile. Dansează și unul dintre cele mai vechi dansuri “Ciuleandra”.

Ansamblul de dans din Chicago „Hora”

Cei 15 membri sunt mândri de emoțiile pe care le trezesc de fiecare dată când susțin un concert, iar echipa și-a tot lărgit numărul: Cornelia Izbașa, Ileana Covaciu, Ioana Ceaușu, Ica Micșa, Adelina Balog, Viorica Stoian, Dorina Rus, Adina Lohan, Georgeta Rusu, Andra Peca, Corina Gherțan, Ioana Rodica Stoica, Viorica Cicio, Monica Iorga și instructorul de dans Gavril Rus.

Au dansat la mai multe festivaluri din Chicago, Indianapolis și Detroit. Cele mai remarcabile festivaluri sunt cele organizate de bisericile Nașterea Domnului, Sfânta Maria, Sf. Împărat Constantin și Elena din Chicago, Illinois, Festivalul de tradiții și obiceiuri de Crăciun, Festivalul internațional de tradiții ale popoarelor din Indianapolis, Indiana, evenimente organizate de Ambasada României în Washington DC, culminând cu spectacolul în cinstea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.

Doina Calcea

Comentează