Vino în tabăra românească pentru copii “Personalități Românești de Excepție” (Seattle)

272
Tabără românească în Seattle
Tabără românească în Seattle

SEATTLE | IRINA VANPATTEN | Între 15 și 26 iulie 2019, timp de două săptămâni, copiii români din SUA vor avea un prilej de bucurie și autocunoaștere la tabăra de vară ARCS. Întitulată “Personalități Românești de Excepție”, tabăra se află la a II-a ediție. Otilia Baraboi, președinta și co-fondatoarea ARCS (American Romanian Cultural Society) din Seattle își dorește ca acești copii români să integreze armonios identitatea românească în cea americană.

Irina VanPatten: Cum v-a venit ideea temei de anul acesta?

Otilia Baraboi: Anul trecut, împreună cu partenerii noștri de la Control N, am organizat o tabără axată pe explorarea identității românești americane. În primă săptămână am avut ateliere de explorare a identității, jocuri interactive, am creat o poveste despre ce înseamnă să fii român. În a doua săptămână, copiii au scris scenariul unui film. Fiecare grup din cele patru a scris povestea sa și a creat câte un filmuleț, nu neapărat despre ce înseamnă să fii român, ci o poveste despre cum poți pierde această identitate și regăsi.

Este interesant faptul că toate grupurile au ales același subiect, chiar dacă nu au vorbit în prealabil.  Copiii au filmat timp de două zile la Universitatea Washington din Seattle, unde colaborăm cu Elisson Center REECAS (Russian, East European and Central Asian Studies), care face parte din Jackson School of International Studies.

Am invitat și anul acesta pe instructoarele de la prima ediție: actrița Ioana Flora și regizoarea Iulia Rugină, iar din acest motiv, am schimbat puțin tematica taberei, dar fără să ne îndepărtăm prea mult de explorarea identității românești și americane, pentru că dorim ca acești copii să integreze armonios identitatea românească în cea americană.

Nu putem ignora faptul că fiind născuți aici, acești copii sunt americani în primul rând. Cu toate acestea, mai târziu, vor trebui să negocieze între identitatea primită din sistemul de educație american și moștenirea lor culturală din familie. Ei au nevoie de ajutor din partea unor persoane cu expertiză și experiență în domeniul educației pentru a naviga acești doi poli identitari.

Otilia Baraboi, președinta și co-fondatoarea ARCS (American Romanian Cultural Society) din Seattle

Scopul nostru este ca acești copii să fie mândri de identitatea lor românească și să poată oferi înapoi societății românești expertiza și experiența lor acumulată în mediul american. Credem că, investind în aceste programe de educație pentru comunitatea românească din diasporă, vom putea ajuta pe termen lung și diaspora, și țara noastră de origine, care a pierdut enorm datorită valului de migrație pe care l-a suferit după 1989.

Irina VanPatten: Și cum vă gândiți că puteți ajuta țara de origine?

Otilia Baraboi: Discutăm cu o fundație din România, care va investi în programele educaționale pentru copiii din mediile defavorizate. Dorim să creăm un parteneriat cu ei, ca la a III-ea ediție a taberei să aducem copii din România în Seattle și să-i găzduim în familii de români. Ne dorim să facem, de fapt, o tabără cu copii din America și copii din România. Copiii născuți aici vor învăța ce înseamnă să fii român, iar ceilalți copii, născuți în România, vor învăța ce înseamnă să ai această dublă identitate, să fii și american și român în același timp.

Noi sperăm ca în următorii ani să ne extindem, să facem cât mai multe programe, și să avem un program de mentorat cu România și cu Moldova, ori cu orice teritoriu din Europa, unde se vorbește românește.

Irina VanPatten: La intersecția a două culturi, română și americană, în ce domenii copiii se integrează mai ușor?

Otilia Baraboi: Cred că orice copil are nevoie de modele și exemple pozitive, pentru a putea evolua și face niște alegeri în viață, care să fie benefice pe viitor. Copiii noștri au nevoie să învețe din exemplul unor români, care au avut un impact real în istoria mondială. Un exemplu este Regina Maria, cu care copiii de aici se pot identifica, căci a venit într-o vizită până în Seattle în 1926, fiind printre primii români care au ajuns în așa-zisul Vest Sălbatic. Regina Maria a vizitat liceul Roosevelt din Seattle și Muzeul de Artă Maryhill din Goldendale.

Am vrea să îi ducem pe copii într-o excursie inițiatică la Maryhill Museum of Art, muzeu care a fost inaugurat de Regina Maria cu ocazia vizitei sale. Ne dorim ca acești copii să învețe să fie inspirați de spiritul de pionierat al acestei personalități românești de excepție. A fost un gest extraordinar de curaj din partea reginei Maria să vină aici, căci nici măcar drumuri nu erau construite pe atunci până la actuală locație a muzeului. Industriașul Sam Hill, care a invitat-o, a trebuit să facă drumuri ca să se poată ajunge acolo.

Tabără românească în Seattle

În primul rând, copii participanți la tabăra ARCS au de învățat de la Regina Maria  ce înseamnă să fii curajos, ce înseamnă să ai un spirit de explorator. În al doilea rând, ea însăși este o personalitate cu o identitate multiculturală. Mama sa este din familia țarului rus, bunica sa este regina Victoria din Marea Britanie. Ea a învățat româna și s-a convertit la ortodoxie. Este o personalitate foarte complexă, sofisticată și deschisă către lume.

Cred că pentru acești copii, fiindcă ei înșiși au o identitate hibridă, formată din mai multe componente culturale, Regina Maria reprezintă un exemplu extraordinar despre cum să integreze aceste diferite elemente identitare în mod armonios și cum să dea lumii înapoi această bogăție, prin creativitate, inovație și implicare în social.

Irina VanPatten: Ce pot învăța copiii de la tabără din cultura americană?

Otilia Baraboi: Dat fiind că americanii sunt cunoscuți pentru spiritul de pionierat în lume, copiii pot găsi corespondențe cu acest spirit în cultura română. În afară de Regina Maria, vorbim și despre pictorul Constantin Brâncuși, care provine dintr-un mediu rural. Se spune că a mers pe jos tocmai până la Paris, ca să studieze acolo și să aibă un impact real în arta modernă. Prin creațiile sale, a revoluționat arta la nivel mondial. Din nou, este vorba despre un element principal, care unește cele două culturi, și anume, acest spirit de pionierat și de inovație.

Irina VanPatten: Ce ar putea învăța americanii de la români?

Otilia Baraboi: Ceea ce americanii pot învăța de la români este să nu-și ignore trecutul. Americanilor, fiind o nație atât de tânără, atât de diversă, le este mai greu să aibă o legătură organică cu istoria lor, precum europenii. Copiii noștri au această intuiție și înțeleg importanța de a cultiva o legătură cu istoria, de a nu uita de unde vin, cum să fii un om mai bun în prezent și în viitor. În al doilea rând, cred că americanii pot învăța cât de valoros este să ai o componentă etnică, bine integrată în cultura și identitatea ta.

E știut că americanii, cel puțin, de origine europeană, la a doua, a treia generație uită de unde au venit și se pierd, fiindcă vorbesc numai engleză și se asimilează complet în cultura americană. În ultima vreme, în tot mai multe comunități, se pune accent și se fac eforturi în a sensibiliza politicienii la nivel de stat să sprijine programele de heritage education. Copii de diferite origini învăță limba maternă într-un cadru instituțional, pentru că beneficiile sunt multiple.

Poți educa copii bilingvi care vorbesc o limbă moștenită din familie fără prea mult efort, în mod firesc, fără să începi de la zero, spre deosebire de copiii care învață spaniola sau japoneza ca a doua limbă, numai în cadrul școlar. Dacă s-ar încuraja învățământul în limba moștenită de la părinți, atunci acești copii și-ar dezvolta plasticitatea minții mult mai repede, s-ar dezvolta intelectual în mod organic, natural. Investim în viitor, pentru că acești copii vor fi, de fapt, profesioniștii lumii de mâine.

Oferim și burse de studiu pentru tabără. Dacă sunt familii care necesită o bursă, pot să ne contacteze și să explice de ce cer acest sprijin financiar. Chiar recent, mi-a scris o familie că nu lucrează decât tatăl și că au doi copii. E suficient să știu lucrurile astea, pentru că mergem pe încredere. Dacă aveți legături și cu comunitatea din Moldova, ar fi minunat, vom fi bucuroși să avem printre noi cât mai mulți copii vorbitori de limba română.

Comentează