Cum este privită americanizarea de unii bloggeri?!

307

DOINA CALCEA | ILLINOIS | După o carieră în televiziune, Alex Gurdila s-a mutat În Statele Unite ale Americii fără nici un vis. A vândut aspiratoare în Los Angeles, și-a găsit iubirea în Seattle, iar acum trăiește “Americanizarea” într-o suburbie din Chicago. Acum trei ani, a creat blogul “Cai verzi pe Pereți un loc de evadare, de care nu a mai avut nevoie. Recent a decis sa ajute la culturalizarea moldovenilor și românilor din SUA prin filmulețe săptămânale despre pensionare, cum să economisești bani, dar și curiozități despre cum funcționează sistemul American.

“Americanizarea s-a produs mult timp în mintea mea. Au fost nenumărate încercări de a scrie ceva, de a filma. Făcusem și un pilot la o altă variantă, în engleză. De când mă știu, sunt foarte curios de fire și îmi place să învăț lucruri noi în fiecare zi. Țin minte că eram obsedat de emisiunea “Vreau să fiu milionar” (în 3 limbi, ca să am acces la mai multe întrebări). În ultimul an, tot vorbind cu prietenii la telefon, se întâmpla să le povestesc câte ceva despre cum funcționează aici lucrurile.

Într-o dimineață lenoasă, s-a aprins beculețul intuitiv și am scos din arhivă câteva teme care aveau ciorne. Mulți moldoveni sau români locuiesc de mult timp în America, dar habar nu au de ce unele lucruri sunt în felul în care sunt și de ce noi, cu mintea noastră europeană, trebuie să le acceptăm.

Alex Gurdilă, blogger

Puțini au ajuns să se americanizeze. Nu știu dacă am inventat eu acest termen, dar sper să fiu cel care l-a transformat într-un brand și produs calitativ care vrea să îi ajute pe ai noștri să se integreze mai ușor și eficient în societatea americană. Incredibilă reacție a avut lumea.

Zeci de oameni mi-au scris și m-au sunat să îmi spună cât de tare se bucură că am revenit. Sper să nu îi dezamăgesc și Americanizarea să fie primul proiect educativ de succes din SUA. E un fel de a mă exprima așa cum nu am mai făcut-o mulți ani. Nu există un lucru propriu-zis care mă motivează.

Fiecare om care învață ceva din episoadele și articolele mele (#americanizareDaily) e un succes pentru mine. Unii nu știu ce le este dat să facă până află ce pot să facă. Informația este cea mai puternică armă în era noastră.

Ultimul episod postat pe Americanizarea se referă la Constituţiei SUA. În episodul 12 povestesc despre cum au fost scrise şi adoptate primele 10 amendamente, cât de importante sunt ele pentru fiecare dintre noi (chiar şi fără cetăţenie) şi cum unul din ele a fost ratificat abia în februarie 2019 (la peste 200 de ani de la adoptare)”.

Alex Gurdila

Comentează