„Armata americană mi-a schimbat viziunile despre viață”

1307
Daniel Vetan în armată
Daniel Vetan, Florida

DOINA CALCEA | FLORIDA | A copilărit în Făget – un orășel de lângă Timișoara. La 17 ani a emigrat alături de familie în Hollywood, Florida. De mic copil și-a dorit să devină pilot. Și-a dedicat 8 ani din viață pentru Armata Americană, iar misiunile i-a schimbat viața. Cunoaște 5 limbi, iar asta l-a ajutat în misiunile din Mexic și Cuba. Daniel Vetan vrea să-și continue studiile în Ingineria Electrică și să întemeieze o familie.

Copilăria. Am copilărit într-un oraș mai mic de lângă Timișoara, pe nume Făget. Pot să spun că am avut o copilărie frumoasă. Am avut norocul să cresc într-o familie cu niște părinți care întotdeauna mi-au fost exemplu. Fiind copilul mijlociu, întotdeauna am fost rebel și diferit față de sora mai mare și fratele meu mai mic. Părinții ne-au lăsat liberi să experimentăm viața și așa am crescut toți fiind independenți și descurcându-ne în orice situație, care ne-a fost mult de folos când ne-am mutat în America.

Drumul American. Părinții mei au aplicat pentru viză în 1997 pentru reîntregirea familiei, sora tatălui meu fiind deja în America din 1989. În 2007 viza a fost aprobată și părinții mei au vrut să refuze inițial la șansa de a veni în America. După discuții lungi, am reușit să îi conving că o viață aici o să ne ofere mai multe oportunități decât în România.

Așa că am lăsat tot în România și am început aici de la zero. Literal. Cei $2000 cu care am venit aici s-au dus pe prima lună de chirie. Am venit în Hollywood, FL pentru ca aici locuiește sora tatălui meu cu familia ei și este o comunitate destul de mare de români care ne-au sprijinit cu job-uri și moral, până ne-am pus pe picioare.

Obstacole. La început a fost o barieră culturală până m-am obișnuit cu oamenii de aici și am învățat despre cultura lor. A fost destul de greu să îmi fac prieteni, deoarece eram foarte timid și îmi era rușine să folosesc engleza mea de începător. Chiar mi-au spus consilierii de la școala că nu o să trec clasa a 12-a cu engleza care o vorbeam.

Dar cum în România engleza se bazează mai mult pe gramatică, cu ce știam am obținut nota cea mai mare la FCAT exam dintre elevii din clasa mea și i-am surprins pe toți. Alt lucru care a fost dificil, era sistemul de aici. Odată ce ne-am pus cât de cât pe picioare, am fost lăsați să ne descurcăm singuri. Singuri am fost și am bătut din ușă în ușă și am întrebat până am aflat cum funcționează sistemul școlar, financiar, etc.

Daniel Vetan, alături de soția sa

Studii. De când eram copil mi-am dorit să fiu pilot, așa că după ce am terminat liceul m-am înscris la școala de aviație la Broward College. După un an acolo, nu mi-am mai putut permite să plătesc școala de aviație, fiind foarte scumpă, chiar având 2 job-uri și mergând la școală full time. Nici împrumut nu puteam să fac pentru că nu aveam credit destul și nici nu am îndrăznit să le cer părinților ajutor, ei deja lucrau foarte greu doar ca să ne menținem la suprafață.

Acolo am întâlnit un băiat care a fost în Marines și mi-a spus cum armata îi plătește școala. În aceeași zi am fost la recruiter, și două săptămâni mai târziu, am semnat un contract pe 8 ani ca să devin medic în armată. Părinților le-am spus cu câteva zile înainte că plec pentru un an, ca să nu mă poată convinge să anulez contractul. Deja fiind în domeniul medicinei în armată și având ceva experiență, am decis să urmez același curs în viața civilă și să continui cu medicina. La Nova Southeastern University am studiat cursuri de pre-med.

Armata Americană. Am fost 8 ani în armata americană. Am depus jurământul pe 1 Decembrie 2010. În acești 8 ani, am fost în delegație un an în închisoarea de maximă securitate Guantanamo Bay în Cuba unde am oferit ajutor medical deținuților din Al Qaida și în 2 delegații în Mexico ca medic pentru U.S. Marines unde am luptat împotriva traficanților de narcotice. În Cuba, lucrând în închisoare în fiecare zi am învățat cum să fiu puternic psihologic.

Acolo am avut nume fals și fiecare cuvânt care-l scoteam trebuia să fie calculat ca să nu dăm informații din viața de afară la deținuți, sau ei să afle informații despre noi și să ne identifice, un lucru care putea fi foarte periculos. În Cuba am lucrat ca  personal medical pentru deținuți, ceea ce consta în tot ce ține de sănătate.

Daniel Vetan în armată

Unul dintre cele mai comune proceduri era să le dăm mâncare forțat prin tub nasogastric deținuților care erau în greva foamei săptămâni de zile. Odată ce ajungeau la o greutate detrimentală sănătății lor, îi legam de un scaun cu centuri și îi hrăneam cu tub nasogastric. În Mexic am lucrat mai mult în junglă și eram singurul medic din echipă responsabil pentru tot ce ținea de sănătatea și condițiile de igienă ale echipei mele.

Viitor. Acum că m-am întors și nu mai plec pentru o vreme, am cerut-o în căsătorie pe iubita mea și îmi doresc să întemeiez o familie. De asemenea vreau să continui educația și să termin cu o diplomă în Inginerie electrică.

Doina Calcea

Comentează