Tabără de vară creativă pentru copiii români în Washington – „Romanian Role Models”

248

Copiii românilor din SUA vor avea o ocazie inedită să interacționeze în această vară cu personalități din lumea cinematografiei, la cea de-a doua ediție a taberei de vară ARCS – „Personaltăți Românești de Excepție”, relatează HORA in America. 

Timp de 2 săptămâni, 15-26 iulie, regizoarea Iulia Rugină și actrița Ioana Flora vor modera ateliere interactive de film, stoytelling și teatru pentru copiii și tinerii din comunitatea română (8-12 ani). Copii i trebuie să aibă un nivelul începător de cunoștințe de limba română. Vor fi acceptați și copiii care nu vorbesc românește, dar pot înțelege o conversație simplă, intermediară sau avansată.

Până la finele taberei, marea realizare a copiilor va culmina cu producerea unor filmulețe, în care vor explora impactul modelelor pozitive precum Regina Maria, Ana Aslan, Geta Brătescu, Henri Coandă, Petrache Poenaru, sau Constantin Brâncuși, asupra formării identității lor românești. Aceste filmulețe vor fi distribuite la Festivalul de Film Românesc din Seattle (noiembrie 15-17), în România și în comunitățile românești din SUA și Europa.

Organizatorii mai pun la dispoziție o excursie de o zi la Maryhill Museum of Art, sâmbătă pe 20 iulie. Copiii și familiile interesate vor avea posibilitatea să descopere colecția dedicată vizitei Reginei Maria în această zonă, în 1926. Pentru cei care vor dori să rămână peste noapte la muzeu, această excursie corespunde cu un eveniment deosebit, organizat de muzeu, Starry Night at the Museum.

Cei interesați în acest proiect creativ pentru copii, pot solicita mai multe detalii despre programul taberei, locație, burse, condiții de participare și înscriere pe pagina ARCS PROJECT, sau să scrieți la [email protected].

Începând cu 2014, ARCS organizează Festivalul Român de Film din Seattle, un proiect de succes, în colaborare cu Festivalul Internațional de Film de la Seattle. Găzduit la SIFF Cinema Uptown, evenimentul a adunat în fiecare an aproximativ 2500 de spectatori din diverse culturi. În plus, ARCS a colaborat cu Benaroya Hall, Muzeul de Artă din Seattle, Centrul de performanță Kirkland și Sala de conferințe familiale Nesholm (McCaw Hall), pentru a organiza concerte și spectacole de muzică clasică, tradițională sau jazz, promovând opera compozitorilor, muzicieni.

În anul 2018, a fost deschis Centrul de Excelență ROMANIAN IN ACTION, care oferă lecții inovatoare, interactive și ateliere de lucru pentru copii și tineri cu rădăcini românești. Anul trecut a fost inaugurată prima tabără de vară ARCS, în parteneriat cu Centrul Ellison de la Universitatea din Washington, pentru a explora patrimoniul românesc și est-european prin producția de film.

Dacă doriți să sprijiniți programele de educație ARCS, o puteți face până pe 8 Mai, când vom participa în Campania GiveBig, alături de alte non-profituri din Statul Washignton. Toate donațiile dvs vor fi dublate prin programul de matching de la Microsoft, Google și Nordstrom.

Comentează