Amintiri din copilărie cu aroma porumbeilor de Paști

349
Natalia Covali, San Francisco
Natalia Covali, San Francisco

Natalia Covali, stabilită de 12 an în San Francisco, transmite un spirit viu comunității românești din California. Talentul ei de a lumina o energie aparte prin felul ei de a fi, prin dragostea depusă la coptul pâinii împletite și a colacilor aduși la festivitățile culturale din Sacramento este remarcat de întreaga comunitate, relatează HORA in America.

Românii din Statele Unite găsesc un mare sprijin în ea, pentru că la departamentul CALWORKs, unde lucrează asistent social, le vorbește noilor imigranți chiar în limba română, uneori în rusă. Se simte împlinită și fericită să aducă o diferență în viața familiilor care au ajuns în SUA fără niciun venit, sau care au nevoie de asistență financiară pentru a se integra în societatea americană. Departamentul CALWORKs oferă acestor familii o sumă de bani, taloane pentru mâncare, iar copiilor, posibilitatea de a frecventa grădinița gratuit.

În SUA și-a continuat studiile, aici a învățat engleza și a urmat cursuri de medicină generală. Nu a speriat-o că va naște primul său copil fiind încă pe băncile facultății. A luat licența cu gândul ca să lucreze mai apoi soră medicală într-un spital de bătrâni, dar din cauza schimburilor de noapte și cu un copil mic în brațe, a renunțat la această idee.

“Odată ajunși în SUA, evaluăm expertiza și meseria noilor imigranți, ca să îi ajutăm să-și găsească un job similar experienței pe care deja o dețin , le ajustăm un CV potrivit cerințelor de pe piața muncii, le oferim cursuri ca să învețe limba engleză și să  continue studiile. Acum m-am transferat la departamentul medical al primăriei orașului San Francisco, “Covered California”, unde sprijinim persoanele cu venituri medii să beneficieze de asigurare medicală, sau cum se numește aici, Medical. Cei mai mulți beneficiari sunt, totuși, persoanele peste 65 de ani și cei cu divizibilități”.

Pe rețelele sociale este recunoscută pentru dorința de a aduce tradițiile romanești în SUA. Aici este asociată cu pâinea și colacul moldovenesc, simbol de bucurie, fertilitate, puritate și demnitate, toate formează o energie unică. Din copilărie o privea și o admira pe mama sa la casa părintească din Ștefan Vodă, acolo unde s-a născut ritualul pentru coptului pâinii, colacilor, cozonacilor și dulciurilor tradiționale de sărbătorile de Paști și Crăciun.

“Ziua coptului începea joi seara înainte de Paște. Se scotea făina, se cernea, se presura într-un vas mare și se așeza la cald. Dimineața în zori, mama își acoperea capul cu o basma și începea ritualul aluatului cu adăugarea ingredientelor necesare: făină, apă pură, sare și fermentul care dă viață pâinii. Mama ne ruga să mai frământăm și noi puțin, până mânuțele ei se mai odihneau un pic. Cu cât aluatul este mai mult frământat, cu atât valoarea spirituală a pâinii și a colacului este mai mare. Se lasă aluatul la cald să dospească și nu cumva să umbli pe ușa bucătăriei, pentru că pâinica iubește liniștea și căldura ca și sufletele noastre.

Colacii Nataliei Covali din San Francisco

După ce creștea aluatul, începeam să le dăm forme. Împleteam colacii în formă rotundă, care simbolizează soarele. Coceam porumbei, ”hulubașii” sunt simbolul păcii și a prieteniei, apoi coceam pasca, pe urmă cozonacii cu nucă și multe alte dulciuri. Bunica făcea focul la soba cu lemne. Aroma de pâine și cozonaci se răspândea în toată mahalaua și toți știau că noi coacem pâine”.

În Statele Unite, Natalia Covali a copt colaci pentru prima dată la botezul fiului ei, așa cum în SUA nu putea să cumpere colaci nașilor. Mai târziu, colacii Natei au ajuns la festivalul din Sacramento, “Sorcova – Vesela”, unde toată lumea știe că acei colaci aduși de Natalia la serbare sunt copți din suflet și cu mare dăruire. La festivalul “ Mărțișor”, colacii Natei au avut mare succes, pentru că au fost vânduți la licitație cu $350, bani care au mers la un proiect caritabil. Colacii sunt copți la un cuptor cu aragaz, dar se gândește să construiască cu timpul și o sobă strămoșească.

Mulți prieteni din orașele învecinate îi cer ajutorul la coptul colacilor, a sărit în ajutor chiar și unei prietene din San Diego care, deși organizase o nuntă în stil american, și-a dorit să păstreze și tradițiile, iar colacul miresei trebuia mușcat de miri și cine mușcă o bucată mai mare, acela va fi capul casei.

“Paștele este una dintre cele mai importante tradiții ale familiei noastre. Copii mei așteaptă cu nerăbdare să coacem pasca, o  pâine binecuvântată, care ne aduce aminte de dragostea lui Dumnezeu. Anul acesta, vineri înainte de Paști vom încondeia ouăle roșii, care sunt simbolul renașterii și învierii. Duminica în zori, tata merge la biserică să se sfințească, iar dimineața, ne spălăm cu apa în care am așezat un ou roșu și cenți americani, avem credință că așa vom fi mai sănătoși și nu vom duce lipsă de nimic.

Bunica spunea că cine ciocnește pe pământ ouăle, se vor întâlni în ceruri. Așa ne străduim să menținem tradițiile românești adaptate la stilul american. Copiii cresc în Statele Americii și învață la școală câte puțin din tradițiile americane, iar noi îi învățam pe cele de acasă. Ne prefacem și noi că a venit iepurașul rătăcit și a scăpat ouăle în iarbă verde. Aici iepurele simbolizează trezirea primăverii și reînnoirea ca și ouăle roșii.

Anul acesta sperăm să avem o sărbătoare de Paști și în sânul comunității, ne vom aduna cu toții în orașul Los Altos să ciocnim ouă și să împărtășim bucuriile. Vă doresc un Paște fericit tuturor! Fie ca Învierea lui Isus să ne facă mai buni și să ne lumineze viața în continuare. Vă așteptăm  în Los Altos să ducem mai departe tradițiile noastre foarte scumpe alături de oameni simpli, curajoși și darnici!”

Comentează