FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara

Mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în atentatele din Sri Lanka, a anunţat şeful diplomaţiei Mike Pompeo, fără a preciza numărul acestora, informează Le Figaro. În biserici se celebra slujba de Paştele catolic. Sri Lanka, un stat insular din Asia de sud, este o ţară majoritar budistă, catolicii fiind în număr de circa 1,2 milioane, la o populaţie totală de 21 de milioane, constând în aproximativ 70% budişti, 12% hinduşi, 10% musulmani şi 7% creştini.

Autorii acestor deflagraţii încă nu sunt cunoscuţi şi nimeni nu le-a revendicat până acum. Dar şeful poliţiei naţionale a alertat acum zece zile toate forţele locale de ordine asupra unui plan al mişcării islamiste NTJ (National Thowheeth Jama’ath) de „atentate sinucigaşe împotriva unor biserici importante şi Înaltei Comisii Indiene“. NTJ încă nu a făut vreun anunţ legat de acest atac coordonat.

„Putem confirma că mai mulţi cetăţeni americani se află printre victime”, se arată într-un comunicat al lui Pompeo, care condamnă atacurile. Printre victime se numără cetăţeni britanici, portughezi, olandezi, danezi sau chinezi.

Publicitate comercială

Numărul morţilor a ajuns la 215. Poliţia srilankeză tocmai a anunţat un bilanţ de 207 morţi şi peste 450 de răniţi, precizând că este un bilanţ provizoriu. Potrivit The Associated Press, şapte persoane au fost arestate în urma acestui atac coordonat.

Reacţii la nivel internaţional: Preşedintele american Donald Trump a condamnat exploziile din Sri Linka, catalogându-le drept „teroriste“ şi „oribile“ într-un mesaj publicat pe Twitter. „Sincere condoleanţe din partea poporului Statelor Unite pentru poporul din Sri Lanka“, a adăugat el, asigurând faptul că „suntem pregătiţi să ajutăm“.

Premierul britanic Theresa May a condamnat la rândul ei o serie de acte de terorism şi a adresat condoleanţe tuturor persoanelor afectate. „Trebuie să ne unim pentru ca nimeni să nu îşi mai practice credinţa în frică“, a adăugat ea pe Twitter.

FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara

Mesajul preşedintelui Franţei Emmanuel Macron: „Profundă tristeţe după atacurile contra bisericilor şi hotelurilor din Sri Lanka. Condamnăm ferm aceste acte odioase. Toată solidaritatea noastră cu poporul srilankez şi gândurile noastre pentru toţi apropiaţii victimelor în această zi de Paşte“.

Mesajul Papei Francisc de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru: În timpul tradiţionalei slujbe de Paşte celebrată la Vatican, Papa Francisc s-a declarat aproape de „toate victimele acestei crude violenţe“.

„Am aflat cu tristeţe ştirea privind aceste grave atentate, care exact azi, în duminica Paştelui, au adus doliu şi durere în mai multe biserici şi în alte lăcaşuri de rugăciune din Sri Lanka“, a spus suveranul pontif în tradiţionalul mesaj „Urbi et Orbi“ („Către cetate şi lume“), susţinut de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.

„Doresc să-mi exprim  afecţiunea şi apropierea faţă de comunitatea creştină, care a fost lovită în timp ce se reculegea şi se ruga, şi faţă de toate victimele acestei crude violenţe. Îi încredinţez Domnului pe cei care au pierit tragic şi mă rog pentru cei răniţi şi pentru toţi cei care suferă din cauza acestui eveniment dramatic“, a adăugat papa.  Anterior, papa a oficiat liturghia din Duminica Învierii.

Reacţia lui Iohannis: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, condoleanţe tuturor celor afectaţi de exploziile din Sri Lanka şi a afirmat că „trebuie să susţinem libertatea religiei şi a credinţei“.

„Condamn cu fermitate atacurile teribile împotriva unor oameni nevinovaţi din #SriLanka în Duminica Paştelui. Condoleanţele mele tuturor celor afectaţi. Trebuie să susţinem libertatea religiei şi a credinţei“, a scris, duminică, Iohannis pe Twitter.

Guvernul din Sri Lanka a decretat duminică blocarea temporară a reţelelor de socializare, pentru a împiedica difuzarea de informaţii incorecte şi false cu privire la valul de atentate care a lovit statul insular, transmite AFP.

Tototdată, ministerul Apărării din Sri Lanka a decretat, duminică, stare de asediu de 12 ore, începând de la ora locală 18.00 după atentate. Starea va fi valabilă până luni, la ora locală 06.00 (03.30, ora României).

Mesajul MAE   Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, la solicitarea News.ro, că Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile din Sri Lanka, iar autorităţile locale nu au notificat până în prezent ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate. Nici la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară.

Alte două explozii au avut loc în capitala statului Sri Lanka, şi anume într-o casă din cartierul Dematagoda şi la hotelul Tropical Inn, situat în apropierea grădinii zoologice. Potrivit poliţiei, explozia din casă a avut loc în timp ce membri ai forţelor de ordine încercau să aresteze un suspect. Acesta din urmă a detonat explozibilul explozibil pe care îl purta şi a provocat moartea a trei poliţişti.

Potrivit autorităţilor, 35 de străini au fost ucişi în cele opt explozii coordonate, care au avut loc în trei biserici şi patru hoteluri şi într-un cartier din trei oraşe: capitala Colombo, Negombo (vest) şi Batticaloa (est).

sursa: Adevărul.RO

Comentează