Alexandru Darida: „Arta este o oglindă a vremurilor în care trăim”

566
FLAME OF LIFE, sculptură de ALEXANDRU DARIDA. Editorul șef al revistei Art World News, Sarah Seamark, scrie: "DARIDA folosește linii minuțioase, curate în sculpturile sale lucite, pictate cu pigmenți colorați în sunete bogate, cu roșii care evocă căldură și întemnițare pentru a înălța emoțiile. Energia pură pe suprafața subiectului. "
FLAME OF LIFE, sculptură de ALEXANDRU DARIDA. Editorul șef al revistei Art World News, Sarah Seamark, scrie: „DARIDA folosește linii minuțioase, curate în sculpturile sale lucite, pictate cu pigmenți colorați în sunete bogate, cu roșii care evocă căldură și întemnițare pentru a înălța emoțiile. Energia pură pe suprafața subiectului. „

CHICAGO | Doina Calcea | Pictura lui Alexandru Darida e o geologie spirituală și emoțională, așa caracterizează lucrările sale Doina Uricariu, autor, poet, critic de artă. S-a născut în Satu Mare, susținut de fratele său, a studiat arta. După studiile de la Cluj, sistemul sovietic l-a determinat să plece la Roma, acolo unde a studiat la Academia de Arte Liberale Benedetti, relatează HORA in America.

În 1987, artistul a imigrat în SUA, stabilindu-se cu traiul la Chicago, unde şi-a continuat studiile la American Academy of Art. Are un stil aparte și se deosebește de alți artiști prin subiectele abordate în tablouri. Așterne pe pânză miracolul cosmic, împletirea dintre natură și cultură, schimbările climatice globale, forța cuantică, lirismul, muzicalitatea formelor și a culorilor, eternul feminin și o serie de portrete ale unor oameni iluștrii din România și cultura Universală.

Lucările “Extraordinary People – Extraordinary Portraits” au fost prezentate pentru prima dată la Institutul Cultural Român din New York. Alexandru Darida, este Membru al Academiei Americano-Române de Arte și Științe, iar recent a fost selectat de către renumita publicație de specialitate “Art Tour International Magazine”, drept unul dintre cei mai pregnanți 60 de maeștri în arta contemporană.

Welcome to HORA in America!

Pentru că avem cu cine ne mândri, pentru că avem același vis când am plecat de acasă, pentru că suntem o comunitate mare și unită, intră în HORA in America să dansăm Hora Unirii în SUA! Abonează-te azi și simte pulsul Americii! www.HORAinAmerica.comTipar lunar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZDTipar anual – https://sowl.co/x8wPg

Posted by HORA in America on Wednesday, March 27, 2019

Copilăria. M-am născut în 1955, chiar în Satu Mare, unde încă de la vârsta de 7 ani am realizat că am o plăcere pentru desen și culori. Fratele meu, Ioan Darida, fiind cu 5 ani mai mare și având predilecție pentru pictură, m-a încurajat foarte mult.

Începurile. Deși am studiat artele în Cluj, regimul comunist, cu restricțiile sale agresive, m-au făcut să părăsesc țara în 1985. Am plecat în Italia unde mi-am continuat studiile la Academia de Arte Liberale Benedetti în Roma. Având o expoziție de mare succes la Roma, l-am cunoscut pe Clelio Darida, care a fost primarul Romei, deși nu suntem rude apropiate, m-a ajutat să emigrez în Statele Unite. Începuturile au fost extrem de grele.  Odată ajuns în Chicago, am continuat studiile la American Academy of Art, și cu muncă susținută, am reușit să fiu prezent în galeriile Americane.

ALEXANDRU DARIDA, Premiul pentru Artă BOTTICELLI, Feb 09 , 2019, în Florența, Italia

Inspirație. Nu poți cunoaște orizonturi noi, oceane noi, fără a lăsa în urmă plaja. Dacă nu îți asumi noi riscuri, exiști doar în sfera ta de confort, fără să cunoști dimensiuni inedite. Blazarea este moartea artei. Picasso este o mare inspirație pentru mine, el a reușit să se reinventeze și a reușit să treacă de la o formă de exprimare la alta, cu multă ușurință.

Evenimentele contemporane se schimbă cu o repeziciune extraordinară, datorită tehnologiei și arta trebuie să urmeze același ritm. Arta este o oglindă a vremurilor în care trăim. Artistul trebuie să treacă printr-o metamorfoză permanentă, pentru a reflecta dialogul social și cultural în care trăiește.

Stilul. Cu cât studiez mai mult, cu atât doresc să simplific modul de expresie, reducând totul la esența minimalistă. Este un proces foarte dificil. Orice subiect pe care îl abordez doresc să-l redau cu mare forță. Abia atunci devii memorabil.

Premii. 2018 a fost pentru mine deosebit de bogat. De fiecare dată când mă apropii de o pânză nouă pe șevalet și lucrez, nu mă gândesc la vreun premiu, ci doresc să mă identific cu marele Spirit, astfel, să materializez forța Universală în cromatică și compoziție. În 2017 mi s-a decernat premiul “Caravaggio” în Barcelona, iar în luna ianuarie 2018, am primit premiul Leonardo da Vinci în Florența. De asemenea, m-am bucurat să primesc Premiul Internațional “Constantin Brâncoveanu” de către fundația “Alexandru Ion” la New York Public Library.

Trend pentru 2019. Eu am un motto: să fii prezent cu tot spiritul tău la diverse dialoguri sociale, politice și culturale, pentru ca astfel să captezi orientarea societății în general și, în ultima analiză, să treci totul prin filtrul personal, fără să încerci să imiți pe alții. Doar astfel îți poți crea stilul tău,  pe care oamenii îl vor recunoaște, mai repede sau mai târziu. Arta are un limbaj universal, nu are nevoie de traduceri. Eu lucrez cu foarte mult “impasto”, textură gestuală intensă, cu o cromatică bogată.

Doina Calcea

Descarcă gratuit ediția online sau comandă tiparul revistei (aprilie).

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comentează